Понякога дори не разбираме как попадаме в лапите на депресивните състояния. Тъга, меланхолия, безсъние, апатия, липса на смисъл, безнадежност - това са само някои от симптомите. Много често нямаме сили да се справим сами и се стига употребата на медикаменти.

Есенната депресия, какво я причинява и как да я преодолеем

Как да се справим с есенната депресия

Какво съветват психиатрите

Все пак много неща зависят от нас. Можем да направим някои промени в начина си на живот и хранене, които наистина ще ни помогнат да се чувстваме по-добре.

Проучване след проучване показват, че чрез увеличаване на физическата активност, излагането на повече слънчева светлина и някои промени в храненето можем да промени състоянието на духа си.

Успешното премахване на депресивните мисли започва с изключването на преработените храни и напитки от менюто. Те съдържат всевъзможни изкуствени съставки, които могат да променят химията на тялото и със сигурност - настроението ни. Редовните физически упражнения увеличават ендорфините и притока на кръв към мозъка - а това е още един добър естествен враг на депресията, пише Daily Health Post.

Зелен чай

Снимка 498960

Източник: iStock

Ползите за здравето от зеления чай изглежда са безкрайни - от подобрено здраве на сърцето до по-добра мозъчна функция. Ето защо не е изненадващо, че има и успокояващ ефект и може да помогне за регулиране на настроенията, благодарение на уникална неврологично-активна аминокиселина в чая, наречена L-теанин. Тя се абсорбира лесно, което прави ефектите ѝ незабавни.

Риба

Липсата на омега-3 мастни киселини в нашата диета може да доведе до дисбаланс в настроението, включително депресия. Като консумираме повече мазна риба, можем да коригираме този дисбаланс. Този факт е подкрепен от изследвания, които показват, че в региони като Азия с висок прием на риба, има по-ниска честота на депресия.

Куркума

Снимка 498959

Източник: iStock

Според изследване, публикувано в Phytotherapy Research, яркожълтата подправка куркума е най-добрият природен антидепресант, който действа като лекарство. Освен всички други доказани противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства, съединението куркумин, което се съдържа в подправката, повдига настроението.

Ядки и семена

Магнезият е минерал, който се среща в изобилие в някои ядки и семена. Той може да повиши настроението, като увеличи производството на енергия и стимулира производството на серотонин - един от химикалите, благоприятни за мозъка. Здравословните мазнини в ядките и семената също подобряват цялостното здраве и помагат за стабилизиране на кръвната захар. Тиквените семки и бразилските ядки са особено добър избор.

Депресията, диетата DASH и как ни помага да се борим с депресивните състояния

Храната, която ни помага да се справим с депресията

В какво се изразява диетата DASH