Вероятно на всеки се е случвало поне веднъж да се зачуди как точно да започне деня си - дали с ароматно кафе, или с топъл чай. Безспорно е, че и двете напитки действат енергизиращо, тонизират и задават добър старт за деня.
Но що се отнася до конкретните им ползи за физическото и психическото здраве, невинаги сме наясно кафето или чая да предпочетем. И ако имаме своите колебания, ето какво е мнението на специалистите, според Real Simple.
Преди всичко трябва да имаме предвид, че колкото и полезни напитки да са кафето и чаят, има редица фактори, които ги определят като такива. Това са начина на отглеждане на културите, метод на приготвяне и консумираното количество.
Източник: iStock
Доказано е, кафето има множество ползи за здравето - поддържа здравето на сърцето и чревния тракт и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Редовната му консумация предпазва и от коронарна болест на сърцето.
От своя страна, чаят с нищо не отстъпва на кафето - включително за ограничаване на сърдечни заболявания. Предимствата му обаче са свързани с предполагаемото му антираково действие.
Според скорошно изследване, консумацията на чай води до намаляване риска от развитие на някои видове рак, особено рак на яйчниците и на гърдата. Това се отнася особено за зеления чай, който е един от най-богатите източници на полифеноли, които са мощни антиоксиданти.
Източник: iStock
А основната разлика между кафето и чаят е в количеството кофеин. 200 мл кафе съдържат приблизително 95 милиграма кофеин. Докато същото количество черен чай - около 50 милиграма, а зеленият - само 30 милиграма.
Това означава, че кафето има в състава си два пъти повече кофеин, сравнено с аналогичното количество черен чай и над три пъти повече спрямо зеления чай.
Известно е, че кофеинът подобрява когнитивните функции и помага при психическо натоварване. Повишената му консумация обаче може да доведе до някои неблагоприятни ефекти като засилена тревожност, безсъние, завишен сърдечен ритъм и кръвно налягане. Кафето е и подчертано киселинно и трябва да се избягва от хора, които страдат от рефлукс и стомашни проблеми.
Изводът на специалистите е, че не може да се даде еднозначен отговор на въпроса кой е по-полезен за човешкия организъм - кафето или чаят. Всичко зависи от здравословното състояние и, преди всичко, от консумираното количеството.
Все пак те подчертават, че най-добре е тези напитки да се приемат в чист вид, без излишни добавки или подсладители, които не само че могат да намалят ползите им за организма, но и да повишат количеството на кръвната захар. Затова ако искаме да прибавим сладост към ежедневната си доза кафе или чай, може да използваме мед или кокосова захар, съобразени с количеството.