Когато стане дума за пиене на чай, веднага се сещаме само за положителни ефекти от него. Но ако чаят е в торбички, каквито са повечето на пазара, той може и да ни навреди.

Канадски учени са установили, че пакетчетата с чай, които потапяме в чаша с гореща вода, също отделят микропластмаса, която след това попада директно в организма ни.

Вероятно си мислим, че малките торбички се правят от хартия, но в последните години все повече производители залагат на пластмасови материали като найлон и полиетилентерефталат (PET).

Снимка 444694

Източник: iStock

А те, особено при нагряване, отделят миниатюрни частици, които попадат в органите ни и водят до редица здравословни проблеми.

Ако чаената торбичка е направено от някакъв вид пластмаса, при потапянето й в чаша гореща вода се отделят над 11 милиарда частици микропластмаса. Това е много по-голямо количество от възможното да приемем с различни храни или други напитки, пише Daily Mail.

Снимка 444695

Източник: iStock

От друг експеримент на канадските учени става ясно, че парченцата микропластмаса, които вероятно плуват в чашата ни чай, водят до анатомични и поведенчески отклонения във водните бълхи (вид члененстоноги), които се използват за подобни изследвания.

Немски учени откриха високи нива на пластмаса в организма на деца

Немски учени откриха високи нива на пластмаса в организма на деца

Какви са опасностите за здравето

Със сигурност ефектът върху нашия организъм също е негативен, но са необходими още изследвания, за да се установи с точност какво ни причинява този тип замърсяване. А вече имаме още една причина да сме нащрек какво консумираме.