Няма какво да си кривим душата - пицата е едно от любимите ни похапвания. И въпреки че не бихме я сложили в графата junk food, все пак гледаме да не прекаляваме с нейната консумация, защото не е и най-полезната храна, която може да ядем. Но има няколко прости промени, които да направим в приготвянето й, за да си я хапваме по-често и без почти никакви угризения.
Тестото
Най-често то е бяло и ни хвърля в размисли за калории и въглехидрати. Затова най-лесното, което можем да направим, е да го заменим с пълнозърнесто или зеленчуково (например от карфиол или тиквички).
Тогава имаме една полезна основа, върху която да развихрим въображението си и да си създадем вкусно и по-нискокалорично похапване, което като бонус ще има и по-високо съдържание на фибри за по-добро храносмилане. Ако тези алтернативи пък не са по вкуса ни, просто може да се придържаме към по-тънко тесто, както го правят италианците.
Източник: iStock
Зеленчуците
Разбира се, важно е не само тестото, но и какво ще сложим върху него. Спанак, гъби, домати, чушки и лук са обичайните заподозрени, които добавят страхотен вкус, без много излишни калории. Освен него, получавам като бонус и редица полезни вещества, които може да използваме като правдоподобно оправдание скоро пак да си направим пица.
Протеинът
Най-често върху пицата се оказват различни преработени меса като шунка, прошуто или пеперони, които, както знаем, не са от най-полезните. Затова е добре да заложим на по-здравословната им алтернатива - като пилешко или пуешко филе, а защо не и риба.
Важното е протеинът да е с по-малко съдържание на мазнини, за да имаме повече ползи и по-малко вреди от него. А за вегетарианците опция е тофуто.
Източник: iStock
Сирената
За мнозина те са любимата и най-съществена част от пицата. Но колкото повече ги ограничим, толкова по-добре, защото повечето съдържат немалко калории. Добре е да сe придържаме към по-нискомаслените сирена като фета и моцарела.
Подправките
Може и да не сме им големи фенове, особено върху пица, но те могат да й добавят освен свеж вкус, и полезна стойност. Говорим най-вече за босилек, риган и други, които да са пресни, а не сушени. Не бива да забравяме, че те сa пълни с антиоксиданти, от които винаги имаме нужда, обяснява Fox News.
Сосовете
За разлика от подправките, към тях сигурно посягаме често, за да направят пицата по-вкусна. Е, добре е да забравим за този навик, ако искаме да е напълно място здравословна. Защото дори с малкото количество сос си добавяме едни излишни калории, от които, ако сме избрали правилните съставки, просто нямаме нужда.