Цитрусите безспорно са от плодовете, на които можем да разчитаме за доволна доза витамин С. Заради аромата си пък могат да се използват не само за кулинарни, но и за всякакви други домакински цели.
Корите от портокалите са мултифункционални. Освен за почистване, мариноване за сладкиши и сушене за декорации за Коледа, те имат още едно предимство.
Добре почистена от плодната част кора от портокал може да ни помогне да направим втвърдената кафява захар отново насипна. Просто поставяне коричка в буркана със захарта и затваряме плътно капака.
Източник: iStock
Кафявата захар много бързо се втвърдява, след като сме отворили пакета. Причината за това е високото съдържание на меласа, която е влажна и постепенно изсъхва. Портокаловата кора добавя влага в буркана и след около ден-два би трябвало отново да сме се сдобили с хубава сипкава захар.