Докато в много страни по света е обичай основното почистване на дома да се прави преди началото на пролетта, то в Япония това се случва през декември, обикновено на 28-и.

Изтриване на снимки, приложения, cache и как да направим пролетно почистване на смартфона

Как да направим пролетно почистване на телефона

В няколко лесни стъпки

Става въпрос за древния ритуал Осоуджи, който се практикува още от VIII век. Тази традиция е далеч по-духовна от нашето пролетно почистване, защото с нея японците посрещат Новата година "на чисто" и се разделят с всичко мръсно и излишно, не само от дома си.

Затварят акаунти, архивират стари файлове и разрешават конфликти. Дори учениците изпълняват осоуджи, като почистват бюрата и раниците си.

Ритуалът е подробно описан в книгата Simplicity at Home: Japanese Rituals, Recipes, and Arrangements for Thoughtful Living на Юмико Сакине, създател на бранда за дизайнерски и ленени продукти Fog Linen Work.

Самият Сакине неотдавна взима решението да направи почистването възможно най-екологично и споделя рецептата за един натурален препарат, който е ефикасен, свеж и напълно безопасен за децата и домашните любимци.

Той се прави от портокалови кори и вода, които трябва само да сварим. Според автора е идеален както за цялата кухня, така и за всички предмети от дърво, уточняват от Real Simple.

Бананите, обелките им и какво още можем да направим с тях

За какво да използваме обелките от банани

От почистването до козметиката

Приготвя се по следния начин: в малка тенджера смесваме сипваме 120 мл вода, към която добавяме кората от един портокал. След като заврат, ги оставяме да къкрят още 15 минути. Изчакваме сместа да изстине и я прехвърляме в чиста бутилка с пулверизатор. И сме готови.