На света има два типа хора - тези, които пият кафе и тези, които не пият. Как оцеляват вторите, феновете на кофеиновата напитка надали някога ще разберат. А те имат жизнената необходимост да изконсумират поне 1-2 чаши на ден, за да могат да функционират правилно. Понякога и повече.

Кафето и как ни помага да живеем по-дълго

Как кафето ни помага да живеем по-дълго

Ново изследване дава отговор на този въпрос

Колко повече е прекалено много е въпрос, на който трудно можем да дадем категоричен отговор. А последно изследване ни дава едно доста интересно предположение в брой чаши на ден.

Резултатите от него бяха представени на медицинска конференция в Англия преди дни. Според специалисти в областта на кардиологията, до 25 кафета на ден не могат да навредят на сърдечно-съдовата ни система. Техният ефект е същият, както този от една или пет напитки дневно.

Снимка 427564

Източник: iStock

Битуващото мнение е, че кафето втвърдява артериите, оказва по-голям натиск върху сърцето и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркти. По пътя на логиката - намаляването на консумацията на кофеиновата напитка редуцира този риск.

Но проведеното изследване опровергава това твърдение. Участниците в изследването са разделени на три групи. Едните пият най-много една чаша кафе на ден, другите - до три, а третите - над три, стигайки и до 25, пише Guardian.

След края на експеримента на участниците са направени пълни изследвания, които не доказват повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и изменения в артериите при хората от третата група.

Лате, мока, американо - как да направим перфектната чаша кафе

Как да направим перфектната чаша кафе

Напитка за всеки вкус

Тези резултати определено са добра новина за кафе маниаците, но не бива да приемаме всичко буквално - 25 чаши са си доста над приетото. А и като добавим дехидратиращата функция на кофеина, винаги трябва да си имаме едно наум за количествата.