За любителите на кафето приготвянето му до съвършенство е трудно достижима цел. Група учени обаче идват на помощ с предложение как да постигнем най-вкусното и ароматно еспресо. И според тях ключовият момент идва още преди смилането на зърната.

Подслаждане на кафето и чая със захар и вредно ли е наистина за здравето ни

Наистина ли захарта в кафето е толкова вредна

Добра новина за феновете на сладкото

Изследователите са открили, че само няколко капки вода, добавени към кафеените зърна преди да бъдат смлени, подобрява вкуса на напитката.

И въпреки че тази идея може и да ни се струва безполезна, в действителност зад нея стои добро научно обяснение.

Когато кафето се смила, триенето между зърната създава електричество, което разпилява смлените частици в мелницата. Проучването доказва обаче, че когато преди това добавим малко вода, се създава по-малко електричество и така разхищаваме по-малко кафе, а то добива по-силен вкус.

Снимка 645146

Източник: iStock

"Водата не само намалява статичното електричество и следователно разпиляването в мелницата докато мелите, но също така може да окаже голямо влияние върху интензитета на напитката и освобождаването на благоприятни вкусове", споделя Кристофър Хендън, доцент по химия в Университета на Орегон.

Наред с откритието, което правят, учените изследват и как конкретно електричеството влияе върху вкуса на кафето.

Как се прави кафето без кофеин (и запазва ли здравословните си качества)

Как се прави кафето без кофеин (и запазва ли здравословните си качества)

Запазването на вкуса и аромата не е лесна задача

Те подбират видове с различна страна на произход и степен на изпичане на зърната. Наред с тях включват и безкофеиновото кафе, но заключението, до което стигат, е, че видът кафе всъщност не оказва влияние върху количеството произведена електроенергия при смилане, пише The Guardian.