Подобно на много други култури и кафето се характеризира с отглеждане в специфични условия. Именно затова има определени региони в света, в които климатът, почвите и другите природни дадености благоприятстват развиването на кафе културата. Разположен между тропика на Рака и тропика на Козирога, Кафееният пояс (от англ. - The coffee belt или още The bean belt) представлява точно това. Хоризонталната на Екватора ивица земя се намира между 23-тия северен паралел и 25-ия южен. А какво има там?

Scallion Latte - когато в Китай пият кафето си със... зеленчуци

Scallion Latte - когато в Китай пият кафето си със... зеленчуци

Истинско предизвикателство за небцето

Всъщност, богата почва, меки температури с горещи дни и хладни нощи, засенчено слънце и последователно редуване на много дъжд и сухи периоди.

Този тропически климат прави всички 70 страни, които попадат в Кафеения пояс, изключително подходящи за отглеждането на кафе. Сред тях са и някои от най-големите производители в света, както и някои от страните, за които се смята, че дават на света най-хубавото или най-екзотичното кафе. Тук попадат Индия, Кения, Перу, Коста Рика, Руанда и други. Всички те имат сходен или дори същия климат като Етиопия - страната, която се смята за родина на кафето.

Снимка 671710

Източник: iStock

Макар и малко известен факт, в този Кафеен пояс попада и Индонезия, която е една от най-добрите страни за производство на кафе. Кафеените дървета харесват горещ, влажен климат и богата на хранителни вещества почва. Също така, те виреят отлично на по-големи височини. За щастие, Индонезия има всички изисквания за отглеждане на придирчивата култура, която не се справя добре, когато условията не са подходящи.

Също така, колкото по-висока е фермата за кафе, толкова по-добро е качеството на произведеното кафе. Индонезия е разположена широко в кафеения пояс, създавайки идеални условия за отглеждане на кафе в множество региони и острови.

Снимка 671709

Източник: iStock

Ето и някои от индонезийските кафета от най-добрите райони за отглеждане на кафе и техните характеристики:

1. Aceh Gayo на остров Суматра

Считано за едно от най-премиум кафените зърна в света, Aceh Gayo има деликатен аромат, приятни цитрусови нотки и лек горчив вкус. Уникалните условия за отглеждане на района допринасят за различни богати характеристики и сложни вкусове на кафето.

2. Toraja на остров Сулавеси 

Кафето Toraja е добре балансирано с нюанси на зрели плодове и черен шоколад. Отгледано на голяма надморска височина, когато се приготви, Toraja води до кремообразно и богато кафе, което съчетава перфектен баланс с уникален земен вкус.

Снимка 671708

Източник: iStock

3. Jawa (обикновено известен като Java) на остров Ява

Кафето Jawa има профил на кафе със земен вкус, тревисти нюанси, дълготраен завършек и по-малко киселинност. Освен това има лек опушен вкус, което го прави много отличително.

4. Bali от остров Бали

С множество красиви плажове и стари храмове, Бали предлага и страхотно кафе с изключително интересен вкус.

Kафе по виетнамски

Kафе по виетнамски

Как го пият във Виетнам

5. Flores от остров Флорес

Кафето от този регион, където живеят комодските варани, има отличителен шоколадов и леко дървесен вкус. Освен това е сладко и има балансирани цитрусови, но меки нотки.

Снимка 671711

Източник: iStock

В миналото индонезийското кафе всъщност има малко лоша репутация. Това е главно защото Индонезия произвежда голямо количество кафе робуста. Тъй като робуста често се смята за по-нисък клас зърно в сравнение с арабика, повечето кафе ентусиасти не смятат индонезийското кафе за кафе от висок клас.

Кафето и заседналият начин на живот - как ни помага да живеем по-дълго

Кафето и заседналият начин на живот - как ни помага да живеем по-дълго

И по колко чаши на ден са ни необходими

Както ни разкри един от местните гидове обаче, сравнително наскоро индонезийските производители на кафе започват да получават повече държавна подкрепа и обучение, за да подобрят производството на по-висококачествено кафе. В резултат на това възходът на индонезийското специално кафе повишава стандартите и с право заема достойно място на световната кафе карта.