Подобно на много други култури и кафето се характеризира с отглеждане в специфични условия. Именно затова има определени региони в света, в които климатът, почвите и другите природни дадености благоприятстват развиването на кафе културата. Разположен между тропика на Рака и тропика на Козирога, Кафееният пояс (от англ. - The coffee belt или още The bean belt) представлява точно това. Хоризонталната на Екватора ивица земя се намира между 23-тия северен паралел и 25-ия южен. А какво има там?
Всъщност, богата почва, меки температури с горещи дни и хладни нощи, засенчено слънце и последователно редуване на много дъжд и сухи периоди.
Този тропически климат прави всички 70 страни, които попадат в Кафеения пояс, изключително подходящи за отглеждането на кафе. Сред тях са и някои от най-големите производители в света, както и някои от страните, за които се смята, че дават на света най-хубавото или най-екзотичното кафе. Тук попадат Индия, Кения, Перу, Коста Рика, Руанда и други. Всички те имат сходен или дори същия климат като Етиопия - страната, която се смята за родина на кафето.
Източник: iStock
Макар и малко известен факт, в този Кафеен пояс попада и Индонезия, която е една от най-добрите страни за производство на кафе. Кафеените дървета харесват горещ, влажен климат и богата на хранителни вещества почва. Също така, те виреят отлично на по-големи височини. За щастие, Индонезия има всички изисквания за отглеждане на придирчивата култура, която не се справя добре, когато условията не са подходящи.
Също така, колкото по-висока е фермата за кафе, толкова по-добро е качеството на произведеното кафе. Индонезия е разположена широко в кафеения пояс, създавайки идеални условия за отглеждане на кафе в множество региони и острови.
Източник: iStock
Ето и някои от индонезийските кафета от най-добрите райони за отглеждане на кафе и техните характеристики:
1. Aceh Gayo на остров Суматра
Считано за едно от най-премиум кафените зърна в света, Aceh Gayo има деликатен аромат, приятни цитрусови нотки и лек горчив вкус. Уникалните условия за отглеждане на района допринасят за различни богати характеристики и сложни вкусове на кафето.
2. Toraja на остров Сулавеси
Кафето Toraja е добре балансирано с нюанси на зрели плодове и черен шоколад. Отгледано на голяма надморска височина, когато се приготви, Toraja води до кремообразно и богато кафе, което съчетава перфектен баланс с уникален земен вкус.
Източник: iStock
3. Jawa (обикновено известен като Java) на остров Ява
Кафето Jawa има профил на кафе със земен вкус, тревисти нюанси, дълготраен завършек и по-малко киселинност. Освен това има лек опушен вкус, което го прави много отличително.
4. Bali от остров Бали
С множество красиви плажове и стари храмове, Бали предлага и страхотно кафе с изключително интересен вкус.
5. Flores от остров Флорес
Кафето от този регион, където живеят комодските варани, има отличителен шоколадов и леко дървесен вкус. Освен това е сладко и има балансирани цитрусови, но меки нотки.
Източник: iStock
В миналото индонезийското кафе всъщност има малко лоша репутация. Това е главно защото Индонезия произвежда голямо количество кафе робуста. Тъй като робуста често се смята за по-нисък клас зърно в сравнение с арабика, повечето кафе ентусиасти не смятат индонезийското кафе за кафе от висок клас.
Както ни разкри един от местните гидове обаче, сравнително наскоро индонезийските производители на кафе започват да получават повече държавна подкрепа и обучение, за да подобрят производството на по-висококачествено кафе. В резултат на това възходът на индонезийското специално кафе повишава стандартите и с право заема достойно място на световната кафе карта.