Много са проучванията през последните години са се фокусирали върху въздействието на кафето върху здравето. И според повечето от тях то се нарежда сред полезните напитки.
За щастие на почитателите му, ново изследване открива дори още доказателства в подкрепа на благоприятното ѝ влияние.
В проучването, публикувано в The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, участват 188 000 души на възраст от 37 до 73 години. Учените анализират навиците им за приема на кафе и чай, който съдържа кофеин, чрез въпросници.
От тези 188 000 участници са били разгледани отговорите на около 172 000 души, които са посочили, че пият кафе или чай, съдържащ кофеин. В същото време, когато проучването е започнало, за нито един от тези хора не е отчетено да е имал анамнеза за кардиометаболитно заболяване (диабет тип 2, коронарна болест на сърцето и инсулт).
След като изследователите проследяват участниците за около 12 години, установяват, че пиенето на две до три чаши кафе или чай на ден подпомага кардиометаболитното здраве.
Източник: iStock
Според констатациите на учените хората, които приемат между 200 и 300 мг кофеин на ден, имат по-нисък риск от кардиометаболитни заболявания в сравнение с тези, които приемат по-малко от 100 мг на ден.
И по-точно, това означава, че участниците, които са пиели кафе, са отчели най-нисък риск - с почти 50%, докато участниците, консумирали между 200 и 300 мг кофеин от чай или в комбинация с кафе, са отчели около 40% по-ниска вероятност от развитието на кардиометаболитно заболяване. Колкото до хората, които пък са пиели само чай (зелен или черен), е отчетен най-нисък риск при консумацията до три чаши на ден.
Друго положително заключение от проучването е, че дори и при хора, които консумират повече от 400 мг кофеин на ден, не са забелязани отрицателни последици за кардиометаболитното здраве. Добрите новини са, че приемът на кофеин в тези граници може да ни предпази от диабет тип 2, коронарна болест на сърцето и инсулт.
Източник: iStock
Тези ползи са свързани със съдържанието на антиоксиданти, за които знаем, че предпазват клетките от увреждане, в кофеиновите напитки.
"Както кафето, така и чаят, могат да подобрят начина, по който тялото ви обработва захарта, да намалят възпалението и да поддържат здрави кръвоносните съдове, което може да предотврати състояния като диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт", допълва кардиологът Адедапо Илуйомаде пред Prevention.
Като намаляват вредните ефекти върху тялото, тези напитки, консумирани в умерени количества, допринасят за по-доброто ни цялостно здраве и намаляват риска от споменатите заболявания. Независимо дали предпочитаме кафе или чай, и двете намаляват кардиометаболитните рискове, макар и да "работят" по различен начин.
Кафето има по-силно въздействие върху управлението на кръвната захар. Докато чаят, и по-конкретно зеленият чай, подобрява функцията на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Това е така заради по-високите нива на определени антиоксиданти, като хлорогенни киселини, съдържащи се в кафето, докато чаят пък е богат на флавоноиди, особено катехини. Оттук можем да си направим извода, че и двете напитки съдържат полезни съединения, но предлагат малко по-различни предимства въз основа на състава си.
Източник: iStock
В случай че залагаме на безкофеинови кафе и чай, може да бъдем спокойни, че и те съдържат много от полезните полифеноли и антиоксиданти, открити в кофеиновите напитки. И все пак, самият кофеин също има своите ползи. Той може да подпомогне метаболизма да и подобри начина, по който тялото обработва захарта. Предвид това, стандартните кафе и чай имат малко предимство по отношение на намаляването на риска от развитието на диабет и сърдечни заболявания.
Кофеиновите напитки, които обаче не бива да консумираме, са енергийните, които освен кофеин, съдържат и големи количества захар и изкуствени съставки. Те могат единствено да окажат негативно влияние на сърдечното здраве.
"За разлика от кафето и чая, които са богати на полезни съединения, енергийните напитки нямат тези естествени ползи и могат да увеличат рисковете, като високо кръвно налягане. Ето защо е изключително важно да се прави разлика между естествени източници на кофеин, като кафе и чай, и преработените енергийни напитки", съветва д-р Илуйомаде.