Кафето е една от най-популярните напитки в света, а основната причина е високото съдържание на кофеин в него. Той е естествен стимулант, който осигурява висок енергиен заряд.
Някои хора обаче предпочитат да ограничат приема на кофеин по здравословни или други причини. Затова прибягват до безкофеиновото кафе, които е също широко разпространено.
Но премахването на кофеина и запазването на автентичния аромат и вкус на кафето, не е лесна задача. Използват се два основни метода - с химически разтворители и с течен въглероден диоксид (или обикновена вода със специални филтри). Допълнителните етапи, които се изискват при всички тези методи на обработка, са причината безкофеиновото кафе обикновено да е по-скъпо.
Източник: iStock
Методът на основата на разтворители е най-евтиният процес. При него кафените зърна се запарват и се накисват в химически разтвори, извличащи кофеина. Използването на последните обаче (и по-специално метилен хлорид) е малко спорно, тъй има предположения, че са канцерогенни във високи дози.
Ето защо методът, който прибягва до употребата на течен въглероден диоксид или вода, става все по-популярен в последно време. При него течният въглероден диоксид или водата се свързват с кофеина, след което той се отстранява чрез високо налягане.
Източник: iStock
Все пак, каквито и методи да бъдат използвани, малко вероятно е 100% от кофеина да бъде успешно премахнат от зърната на кафето. Въпреки това количеството, което остава, е доста "скромно" - и е нужно да изпием повече от десет чаши безкофеиново кафе, за да достигнем нивото на кофеин, което обикновено се съдържа в една чаша класическо кафе.
Що се отнася до вкуса на напитката без кофеин, някои са убедени, че той е различен. И имат право, тъй като при процеса на обезкофеинизиране, някои ароматни елементи могат също да бъдат извлечени.
Кофеинът допринася и за горчивината на кафето, негова отличителна характеристика, така че когато той се премахне, вкусът вече не е и толкова горчив.
Установените ползи за здравето при консумирането на безкофеиново кафе са сходни с тези на кофеиновото - включително по-нисък риск от диабет тип 2 и някои видове рак. Повечето ефекти са доказани при пиене на три чаши безкофеинова напитка на ден, пише IFL Science.