Повечето от нас започваме деня си ароматна чаша кафе. Някои го предпочитаме със захар, други добавяме мляко, а трети дори пият кафето си без кофеин. Норвежците обаче имат съвсем различен подход, като добавят не какво да е, а алкохол към кофеиновата си напитка.
Такъв е случаят с karsk, традиционна напитка от черно кафе, на която скандинавците се наслаждават от 1800 г. насам. Докато ирландците добавят уиски към чашите с кафе, скандинавците слагат всякакъв вид алкохол, но в повечето случаи обикновено е водка. Въпреки че нямаме данни кой точно първо е помислил, че това е добра идея, мълвата за кофеиновия коктейл се разпространява бързо.
Името на тази напитка е заимствано от karsks, старонорвежка дума, означаваща енергичен и пъргав. Рецептата до голяма степен зависи от това какъв алкохол се използва и толерантността на пиещия. Някои го предпочитат с повече кафе, докато други добавят по-голямо количество алкохол. Захарта често се включва, за да подслади силната смес, изяснява Tastint Table.
Източник: iStock
Въпреки че можем да намерим този пикантен коктейл, както в заведения, така и в градски домове, напитката най-вече се свързва със селските общности, където горещата напитка помага да се преодолеят по-студените норвежки зимни месеци.
Една интересна традиция. що се отнася до пропорциите, е да се използва монета, за да се измерват съотношенията. Медна монета се поставя на дъното на чаша, след това се добавя кафе, докато монетата вече не се вижда. Следва наливане на алкохол, докато течността се разреди дотолкова, че монетата отново може да се види.
Източник: iStock
За разлика от ирландските рецепти за кафе, чашите с karsk не са покрити с пенлива бита сметана, красиви струйки канела или какао на прах. Вместо това, тези коктейли с черно кафе са по-утилитарни по природа, предлагат топли глътки, които почти гарантирано ще затоплят пиещите отвътре навън.