Връзката между храненето и настроението е обект на научни изследвания от години. А в месеците, когато депресии са най-разпространени, със сигурност е добре да знаем как по естествен начин можем да си подобрим настроението.

Връзката между това, което ядем, и начина, по който се чувстваме, е в полезните бактерии, съдържащи се в храните. Свикнали сме да ги обобщаваме под названието пробиотици, но някои учени използват и термина "психобиотици".

Това са храни, съдържащи живи бактерии, способни да окажат влияние на начина, по който функционира мозъка ни, както и да подобрят настроението ни.

 

Снимка 462494

Източник: iStock

Молекулите, на които се разгражда храната, която консумираме, се транспортират в тялото ни чрез кръвообращението и достигат и до мозъка. Сред тези молекули има и невротрансмитери - химикали, които влияят на настроението и поведението, както и вещества като допамин и серотонин, които са от съществено значение за нормалното функциониране на мозъка.

Изследване, проведено от ирландски учени доказва, че ако се храним предимно с вредни храни и много сладко, тялото ни реагира много по-негативно на стреса, който изпитваме в ежедневието, пише Daily Mail.

Снимка 462495

Източник: iStock

Ако обаче в менюто ни присъстват храните, богато на "психобиотици", ние ще сме много по-устойчиви на стреса и на лошите настроения. Това са храни, богати на фибри, които имат полезен ефект върху чревната флора. А когато тя се подобри, подобрение има и в настроението ни.

Храната, мозъкът и как му влияе преяждането

Може ли преяждането да увреди мозъка

От ядене не само дебелеем, но вредим и на менталното си здраве

Като пример за храни, включени в психобиотичната диета, можем да дадем лукът, празът, пълнозърнестите храни и горските плодове. Натуралните пробиотици, като тези в киселото мляко и други ферментирали храни също са удачен избор.