Колкото и да не му се иска на човек, малко по малко започва да остарява. След 20-те идват 30, 40, 50 години и т.н. А с годините тялото неизбежно започва да се променя. И тази промяна започва да се забелязва малко след прекрачването на прага на "клуб 30". 

Достигайки 30 години трябва да започнем да се грижим по-добре за себе си, включително да внимаваме какво ядем. При това не само заради излишните калории, но и заради всичко, което вреди на организма. В това число влизат сол, захар, изкуствени добавки и химикали. Ето част от храните, от които е по-добре да стоим далеч след една определена възраст, според Stars Insider.

Овкусени кисели млека

Общоизвестно е, че захарта ускорява процеса на стареене. Може да е неочаквано, но киселите млека, към които са добавени различни плодови вкусове и аромати, са пълни със захар. А захарта е враг на хубавата и стегната кожа, наред с всички останали вреди.

Снимка 566382

Източник: iStock

Бял хляб

В първоначалния си, оригинален вид, хлябът има четири съставки: вода, мая, брашно и сол. С годините рецептата за производство на хляб значително се е обогатила и с днешна дата достига до над 30 съставки. Сред които така вредните изкуствени добавки и консерванти. Затова, колкото повече се опитваме да избягваме преработените въглехидрати, толкова по-добре е за нас и здравето ни като цяло.

Протеинови барове

Всички се нуждаем от протеини в ежедневието си. Въпреки това, готовите протеинови барове не са най-добрият вариант - те са пълни с толкова голямо количество химикали и и захар, че не си заслужават количеството протеини, с които могат да снабдят организма ни.

Коктейли и алкохол

Докато махмурлукът е състояние, което сравнително лесно може да преодолеем през 20-те си години, пиенето на напитки с високо съдържание на захар през 30-те може да бъде катастрофално. Те не само допринасят за наддаване на тегло, но и водят до лошо настроение, умора и нарушен сън.

Снимка 566380

Източник: iStock

Бира

За съжаление бирата, тази така обичана от всички напитка, също трябва да бъде включена в този списък. Защото тя е високо калорична напитка - неслучайно съществува изразът бирено коремче. Въпреки че консумацията на една бира е приемливо, прекомерните количества, особено при хората над 30 и повече години, могат да доведат до преждевременно стареене. Защото алкохолът дехидратира кожата и така води до образуването на бръчки.

Закуски без захар

Въпреки че захарта е вредна за тялото, изкуствените подсладители в никакъв случай не са по-добър вариант. С навършването на 30 години черният дроб започва да работи по-малко ефективно. А подсладителите възпрепятстват и забавят процесите на детоксикация. Ето защо е хубаво да стоим далеч както от захарта, така и от изкуствено подсладената храна.

Храненето, гладът за вредни храни и навиците, с които да се преборим с него

Как да спрем да прегрешаваме с храна

Важните правила, които да спазваме

Бекон

Не е препоръчителен не само заради високото си съдържание на мазнини. Обикновено беконът, който купуваме, съдържа натриев нитрит, който стимулира оксидативния стрес. Този вид стрес променя колагеновите структури и води до ранно стареене. Възможно е да избегнем това, ако успеем да намерим бекон без нитрити или пък да не ядем твърде много от него.

Снимка 566381

Източник: iStock

Пакетирани пуканки

Домашно приготвените пуканки са чудесна храна, пълна с полезните за тялото ни фибри. Ако обаче си купим готови пуканки от киното или супермаркета, трябва да сме наясно, че те са пълни със съставки, които е хубаво да избягваме.