Със сигурност всички познаваме добре това непреодолимо желание да си хапнем някоя любима и не особено здравословна храна точно тук и точно сега. Дали ще е шоколад, чипс или нещо друго, често след него изпитваме и чувство за вина, че отново не сме устояли на изкушението.

Мозъчната мъгла, сънят, храната и как да се справим с тревожното състояние

Какво е мозъчна мъгла и как да я разсеем

Можем да се справим, при това без помощта на медикаменти

Но причината за тази проява на слабост може да не е просто липсата ни на воля. Важно е да обърнем внимание на хранителните си навици и, ако е необходимо, да направим някои промени, за да не огладняваме по никое време и да засищаме глада не с каквото трябва.

Калории

Тялото ни се нуждае от тях, за да функционира правилно. Без достатъчно калории и хранителни елементи, то ни подава сигнал, че сме гладни, което може да ни подтикне към вредна храна. Това е първоначалният ефект от калорийния дефицит, на който ако можем да устоим, след това става по-малко осезаем.

Снимка 533318

Източник: iStock

Диети

Често в желанието си да влезем във форма по-бързо се подлагаме на прекалено ограничаващи диети. Но ако цял ден караме на пакетче солети, вероятността на вечеря да прегрешим с пица е доста голяма. Затова никога не бива да изпадаме в крайности.

Често и по-малко

Това е най-доброто правило, което можем да спазваме за ежедневното си хранене - да приемаме малко количество на равни и по-кратки интервали, за да не си позволим да изгладнеем сериозно и да ометем всичко, което ни е пред очите.

Когато сме много гладни, нивата ни на кръвна захар намаляват значително и това ни кара да търсим високоенергийни храни, с които да си върнем баланса.

Качество, не количество

За да се чувстваме сити по-дълго и да не посягаме към вредните изкушения между храненията, трябва да залагаме на засищаща храна, пълна с мазнини, протеин и въглехидрати, която регулира нивата на кръвна захар.

Снимка 533316

Източник: iStock

От тях най-важен е протеинът, защото ни помага да се справим с чувството за глад. Доказано е, че ако сме на високопротеинова диета има много по-малък шанс да отваряме хладилника посред нощ или да хапваме нещо висококалорийно вечер пред телевизора.

Най-ефективната комбинация в борбата с глада е високопротеинови храни с полезни мазнини и въглехидрати, богати на фибри. Когато си набавим всичко това, няма да имаме нужда от парче шоколадова торта по никое време.

Подготовка

Разбира се, няма лошо да правим малки похапвания между основните през деня. Но е добре винаги да сме подготвени и да имаме нещо подходящо под ръка, за да не се поддадем на изкушенията, които дебнат отвсякъде. Ябълка с фъстъчено масло, парченца сирене, варено яйце, зеленчуци и хумус са нашите предложения, предава Healthline.

Снимка 533319

Източник: iStock

Свобода

Знаем, че забраненият плод е най-сладък. Затова ако си налагаме ограничения и си казваме, че не бива да ядем сладко, със сигурност само за сладки храни ще мислим. И очевидно това не е печеливша стратегия.

Вместо да бъдем изцяло рестриктивни, можем от време на време да се награждаваме и да си позволяваме да консумираме любимите си вредни храни - но без чувство за вина, а с открита наслада. Така няма тайно да копнеем за тях през останалата част от времето.

Стрес

Именно той е основният виновник за омитането на цял шоколад или пакет чипс. За да избегнем подобни неприятни ситуации, трябва да обърнем внимание на начина си на живот, на факторите, които ни причиняват стрес, и да се опитаме да ги неутрализираме доколкото е възможно. Защото хроничният стрес е една от причините за наднормено тегло и още куп заболявания.

Снимка 533320

Източник: iStock

Сън

Той е от съществено значение за нормалното функциониране на организма. А ако сме недоспали и това започва да се превръща в хроничен проблем, шансът да прегрешаваме с вредни храни се увеличава сериозно. Причината е, че тялото ни се опитва да си набави чрез тях енергията, която не е получило през нощта.

Тренировките, храната, протеините и кои храни са истинско гориво за тялото

Най-добрите храни, когато тренираме

Истинско гориво за тялото

Апетитът идва с яденето

Тази поговорка се потвърждава от научните доказателства, че колкото повече консумираме храни с високо съдържание на мазнини и захари, толкова по-често отново посягаме с тях. С две думи - се пристрастяваме. Затова е наистина важно да си ги позволяваме само от време на време.