Сготвената храна е винаги най-вкусна, когато е прясна и топла. Оказва се обаче, че е по-добре да сме търпеливи с консумирането на някои топли храни, тъй като са по-полезни, когато са изстинали.
Това е така, защото определени видове храни променят химическата си структура, когато ги оставим да се охладят. А това съответно обогатява хранителните им вещества и носи повече ползи за здравето ни, сред които е и регулирането на кръвната захар.
Ето осем храни, които са по-полезни, когато ги ядем изстинали или охладени, според Health.
Бял ориз

Източник: iStock
След като се сготви и изстине, белият ориз образува устойчиво нишесте. То се усвоява по-бавно от организма ни и така помага за регулиране на кръвната захар и намаляване на риска от диабет тип 2.
Овесени ядки

Източник: iStock
Подобно на белия ориз овесените ядки също образуват устойчиво нишесте, след като се свалят от котлона и охладят. И освен че подпомагат регулирането на кръвната захар, благоприятстват и баланса в чревната микробиота.
Картофи

Източник: iStock
Картофите са друг вид въглехидратна храна, която образува устойчиво нишесте, когато е сготвена и оставена да изстине. Така се възползваме от ползите им за здравето на червата и контрола на кръвната захар.
Копър

Източник: iStock
Тази подправка, която често присъства в различни салати и задължително в таратора, е най-добре да съхраняваме в хладилник. Учените са установили, че копърът, съхраняван в хладилник в продължение на 15 дни, съдържа повече фенолни киселини. Това са антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на развитието на хронични заболявания, причинени от оксидативен стрес.
Ечемик

Източник: iStock
След като е сготвен и изстинал, и ечемикът развива устойчиво нишесте, което подпомага здравето на червата и метаболизма.
Паста

Източник: iStock
Предвид че е въглехидратна храна, пастата (отново след сготвяне и охлаждане) също се нарежда сред източниците на устойчиво нишесте, което помага за забавяне на храносмилането и балансираните нива на кръвна захар след хранене.
Боб "пинто"

Източник: iStock
Бобът вид пинто е още една храна в списъка с такива, които развиват устойчиво нишесте след като се сготви и изстине. Всъщност, много бобови растения развиват устойчиво нишесте при това условие, но според учените видът пинто има най-високи нива.
Хляб

Източник: iStock
Въпреки че малко храни са по-неустоими от току-що изваден от фурната хляб, има добра причина да бъдем търпеливи преди да му се насладим. Защото се оказва, че хлябът, който след изпичане е охладен или дори съхраняван в хладилник в продължение на седем дни, се оказва с повече устойчиво нишесте в сравнение с пресния.