Жегата навън вече е трудна за понасяне през по-голямата част на деня, но вечерите са прохладни и обичаме да ги прекарваме най-често в парка. Но по някое време трябва да и се похапне, затова да си направим пикник е една страхотна идея, която може да осъществим и на някоя сенчеста или планинска полянка.
Освен от голямо одеяло и препарат против комари и кърлежи, се нуждаем, разбира се, от храна. Какво ще изберем да понесем на импровизираната трапеза зависи преди всичко от личните ни предпочитания, но за улеснение даваме няколко лесни и вкусни идеи, които може да приложим на практика още днес.
Сандвичи
Разбира се че не може да минем без тях. За препоръчване е да са малки, колкото за една-две хапки, за да са по-лесни за консумация. А между хляба може да сложим плънка по избор - ние например харесваме с авокадо или песто, малко шунка (прошуто) и домат. Може да заложим и на тортила сандвичи с пълнеж от пилешко или друго месо, зеленчуци и сос.
Източник: iStock
Паста салата
За по-удобно я разпределяме в малки купички (или кутийки). А приготвянето е повече от лесно - сваряваме пастата, оставяме я да изстине и добавяме зехтин, песто, чери домати, чушка или царевица по желание и шунка на кубчета или пилешко. Така хем имаме богата салата, хем засищащо ястие за по-гладните.
Салата на шишче
Идеята е да подредим прилежно всичко, което бихме сложили и в купата за салата. Така редуваме например чери домат с малко парче зелена салата, лук, кубче кашкавал (или синьо сирене) и кубче шунка. Може да добавим и краставици, яйце и маслини.
Царевички
Топлата, млечна царевица е класика не само за плажа - може да бъде и част от нашето меню за пикник. За да е по-удобно, разрязваме кочана на две половинки, а след сваряване (или изпичане), слагаме на пръчка за шишче, за да са по-лесни за похапване.
Източник: iStock
Гризини
Тях може и да не приготвяме сами, а просто да купим от магазина. Те са перфектни за хрупкане, а и си отиват много с различни дипове, които може да използваме за своя пикник - като гуакамоле или хумус например. Много са вкусни и увити в парче прошуто крудо.
Пилешки хапки
Те са едни от любимите ни fast food изкушения, а може да ги приготвим по-здравословно и също толкова вкусно в еър фрайър само за 8-10 минути. Преди това им прави панировка по вкус, а при сервиране ги комбинираме с млечен или чеснов сос.
Картофи
И без тях не може да минем. Лятото е сезонът на пресните картофи и може да ги приготвим както пържени, така и печени със зехтин, копър и чесън.
Киш Лорен
Едно перфектно леко и същевременно засищащо ястие, което е също толкова вкусно студено, колкото и топло. Класическата рецепта е с пължен от сметана, яйца и бекон, но ние можем да експериментираме и да добавим някоя и друга съставка, пише Country Living.
Източник: iStock
Диня със сирене
Още една лятна класика, която може да поднесем или нарязана на парчета, или отново под формата на шишчета. А може да приготвим и салата с фета сирене, краставица, мента и малко червен лук - необичайна, но вкусна комбинация.
Овесени барчета или бисквити
Менюто няма да е пълно и без нещо сладко, но е препоръчително то да не бъде шоколадово заради високите температури. Затова тези десерчета, които можем лесно да приготвим само у дома, са перфектен избор - и вкусни, и здравословни. Трябват ни само овесен ядки, малко сладко от любим плод, и фъстъчено или кокосово масло по избор. Печем за кратко и нарязваме на малки парчета.
Лимонада
От цялото това хапване няма как да не ожаднеем. В жегите не е препоръчително да консумираме алкохол, затова една разхлаждаща лимонада ще ни дойде повече от добре. Може да я направим и с минерална, и с газирана вода и като добавим прясно изцеден фреш или пък плодов сироп по избор. И да не забравяме леда, който най-лесно пренасяме в термос.