Вярваме, че лятото е време за повече почивка. И дори да нямаме възможност за дълга такава на море или планина, винаги може да използваме един от двата почивни дни в седмицата за разходка в природата и пикник.
Какво е пикникът обаче без апетитни неща за хапване на него? Сандвичите са най-удобната храна за целта, но вариантът с филия-маруля-шунка-домат ни е писнал до болка. Затова събираме няколко нетрадиционни варианта за сандвичи.
Тунизийски сандвич с риба тон
Носи много от вкуса на лятото и не е никак труден за приготвяне. Просто смесваме консерва риба тон с малко нарязани на дребно обезкостени маслини, няколко накълцани на дребно сушени домата, връзка копър, каперси и лимонов сок на вкус. Изпичаме вътрешната страна на хлебчета чабата и ги намазваме със зехтин. Вареното яйце е по желание.
Бан Ми със свинско
Популярният виетнамски сандвич е много апетитен, но е по-подходящ за любителите кулинари. Защото приготвянето му изисква малко повече време - около два часа и половина. Както и специфични съставки като рибен сос, сос хойсин и пресен кориандър. Подробна рецепта има тук.
Сандвич на преса с песто и пуешко
Когато разполагаме с преса за сандвичи, подготовката за пикник се улеснява. Добре е обаче да приготвим такива, които са подходящи за консумация и след като престоят. И дори стават по-вкусни, защото сосовете се напояват в хлебчето.
Този с пуешка шунка, чедър и босилеково песто е такъв. Мажем тост филиите с песто и подреждаме между тях месото и сиренето. Изпичаме ги и чакаме престоят във фолиото и времето до мястото за пикник да си свършат работата.
Сладък сандвич с шоколад и банани
Казахме, че търсим необичайни рецепти за сандвичи. Ето една такава, в която отново сандвич пресата ще ни влезе в употреба.
Намазваме тост филиите с фъстъчено масло от вътрешната страна, редим резенчета банан плътно и отгоре поръсваме с нарязан на парчета натурален шоколад или готов шоколадов чипс. Печем, докато шоколадът се разтопи.