Неведнъж сме чували, че за да имаме здрав сън, между последното храненето и лягането трябва да има поне два-три часа. За съжаление, в ежедневието си невинаги успяваме да спазим това правило.

Добрият сън, правилното хранене и как двете са взаимно свързани

Добър сън - добри хранителни навици

Откъде да започнем, за да се чувстваме добре

А понякога просто гладът ни заварва по никое време и няма как да си легнем, преди да го задоволим. Затова е важно да знаем какво се случва, когато прегрешим с храна късно вечерта.

Стомашни проблеми

Ако страдаме от рефлуксна болест, яденето преди лягане може да ни причини сериозен дискомфорт, защото рефлуксът се засилва и надали ще ни даде да спим спокойно. В тези случаи е добре винаги да спазваме правилото за хранене няколко часа преди сън.

Снимка 548499

Източник: iStock

Кръвна захар

Храненето преди сън може да ни помогне да регулираме нивата на кръвна захар. Ако консумираме нещо протеиново, то те ще останат стабилни чак до закуска. А за диагностицираните с диабет тип 2 е препоръчително вечерното хапване да съдържа не само протеин, но и фибри.

Заспиване

Да, ако се наядем като за последно преди лягане, със сигурност няма да можем да заспим сладко-сладко. Но и да си легнем гладни също не ни гарантира спокойна нощ. Затова оптималният вариант, ако усещаме къркорене на стомаха, е да хапнем нещо малко и с много протеин - малко сирене, лъжица фъстъчено масло или чаша прясно мляко.

Снимка 548498

Източник: iStock

Добра идея е да консумираме и храни, богати на мелатонин - като банани, бадеми и орехи. Освен на хормона на съня, ядките са богати и на магнезий и цинк, с което ефектът върху съня е още по-голям, предава Eat This, Not That.

"Десертният стомах", сладкото и защо имаме място за него и след обилно хранене

Защо винаги имаме място за десерт

Що е то сензорно специфична ситост

Важно е обаче да стоим далеч от въглехидратите, като сладки, бисквити, чипс и тестени изделия, защото те намалявал тонцентрацията на серотонин в мозъка и правят заспиването по-сложна задача.