Почти винаги се случва така - след като сме си похапнали добре ни се приисква и нещо сладко за десерт. Не, определено не сме все още гладни, дори сме доста сити, но пак ще намерим място за едно парченце торта.

Учени от университета в Оксфорд правят изследване, за да установят има ли такова нещо като "десертен стомах"

От години се говори за явлението сензорно специфична ситост. То се изразява в това, че ако стомахът ни е пълен с подобни храни, ограничаваме тяхната консумация, за да оставим място за нещо различно.

Снимка 460438

Източник: iStock

Колкото повече ядем едно и също нещо, толкова по-малко ни харесва, което създава впечатление за ситост. Ситост, само за този аромат, текстура и вкус. Така може да усетим, че сме преяли с пица, но това да не ни попречи да си изядем и десерта.

Според учени, сензорно специфичната ситост се е развила в процеса на еволюцията, за да можем да се храним разнообразно и да успяваме да си набавяме всички необходими хранителни вещества, пише Daily Mail.

Снимка 460456

Източник: iStock

Доказано е, че можем да приемем до четири пъти повече калории с тристепенно меню, отколкото ако консумираме само един вид в по-голямо количество. А ако сме на диета, не е необходимо да се лишаваме от десерта - може просто да намерим негов здравословен заместител и да редуцираме част от основното за негова сметка.

Микропластмасата, наличието й в храната и какво количество поглъщаме за седмица

Всяка седмица изяждаме пластмаса, колкото една кредитна карта

Врагът на нашата маса

Сензорно специфичната ситост обяснява и защо е толкова лесно да преядем, когато се храним на шведска маса - просто разнообразната храна ни изглежда все така вкусна, дори и вече да сме се заситили.