Знаем, че добрият сън и правилното хранене са два от стълбовете на здравословния начин на живот. Понякога ни е трудно да бъдем изрядни и в двете, но добрата новина е, че ако ни се получава с едното, най-вероятно ще ни се получи и с другото.

"Десертният стомах", сладкото и защо имаме място за него и след обилно хранене

Защо винаги имаме място за десерт

Що е то сензорно специфична ситост

Качеството на съня ни влияе върху всички останали аспекти от живота - от това как се представяме на работа до това какво слагаме в чинията си. Поредното доказателство е ново изследване, проведено в University of Eastern Finland.

Учените анализират данни за 252 възрастни с наднормено тегло, за които се знае, че са подложени и на стрес. Правят се измервания на сърдечната честота през три поредни нощи, за да се види как качеството на съня влияе върху избора на храна и консумацията на алкохол.

Снимка 546298

Източник: iStock

Акцентът е върху една от основните функции на съня - възстановяване на нервната система. Парасимпатиковата нервна система помага на тялото да се отпусне и регенерира, докато спим. А симпатиковата нервна система е свързана със стреса и добре познатото състояние "борба или бягство".

Затова изследователите установяват колко време участниците в изследването са в парасимпатично състояние. И колкото по-дълго е това време, прекарано в полезен сън, толкова по-здравословни избори по отношение на храненето си правят те. Също така, консумират по-малко алкохол.

Снимка 546300

Източник: iStock

Колкото по-добър е балансът между функционирането на симпатиковата и парасимпатиковата нервна система по време на сън, толкова е и по-голямо приетото количество фибри, а контролът върху това какво се консумира е по-ефективен. Забелязва се и по-рядко "емоционално" хранене, което най-често е с вредни храни, предава MindBodyGreen.

Стресът, болките в тялото, проблеми със съня и признаците, че имаме нужда от движение

Признаците, че се нуждаем от повече движение

Когато тялото ни дава сигнали

Учените все още не могат да установят същността на тясната връзка между съня и хранителните навици, но най-вероятно тя се дължи именно на нивата на стрес в организма. Затова ако искаме да започнем да се храним добре, можем да се опитаме първо да започнем да спим добре.