Високият холестерол може да изглежда безвреден, тъй като няма признаци или симптоми, но без контрол това състояние става опасно. Докато някои наследяваме високия холестерол, при други обаче той често е резултат от начина ни на живот.

Пушенето, пиенето на алкохол, нездравословното хранене и заседналият начин на живот са причина за увеличаване на риска от висок холестерол. Предприемането на действия и промяната на навиците често е първата стъпка за естественото му понижаване. 

За щастие можем да спомогнем за това и то още с първото и най-важно хранене за деня - закуската, отбелязват от Eat This Not That. Да видим какво препоръчват са избягваме диетолозите, ако имаме висок холестерол.

Холестерол, ненаситените мазнини и храните, които свалят лошия холестерол

Храните, които свялат холестерола

Хем са вкусни, хем са полезни

Пропускаме закуската

"Доказано е, че закуската понижава общия и LDL (лошия) холестерол ", казва диетологът Катрин Пайпър. В мета-анализ от 2020 г. изследователите откриват, че LDL холестеролът на хората, които са пропуснали закуската, е средно с 9,24 mg/dL по-висок от тези, които започват деня си с хранене.

Снимка 578525

Източник: iStock

И не, кафето не се брои за закуска. 

Количеството протеин

"Стабилизирането на кръвната ни захар ни прави сити за по-дълго време, предотвратява произволните и късните похапвания вечер и поддържа здравословните нива на холестерола чрез подхранване на нашите надбъбречни жлези и хормони на щитовидната жлеза", казва Лейси Дън, автор на The Women's Guide на Hormonal Harmony и собственик на Nourish Well Nutrition.

Снимка 578524

Източник: iStock

Традиционните храни за закуска обаче обикновено са богати на въглехидрати: препечен хляб, овесени ядки, палачинки, плодове, кисело мляко, гофрети. И така за нещастие често пропускаме така важния за нас протеин.

Препоръчително е да си го набавяме, като добавим яйца или яйчен белтък към тоста, разбъркаме колаген на прах в кафето си, поръсим протеинов прах върху овесените си ядки или да добавим малко пуешки гърди. По този начин поддържаме здравословни нива на холестерола.

Рафинирани въглехидрати пред фибри

Изборът на храни за закуска с високо съдържание на рафинирани въглехидрати е едно от най-лошите неща, които можем да направим за холестерола си. Това е и един от най-лесните капани, в които да попаднем, тъй като толкова много популярни продукти за закуска съдържат рафинирани въглехидрати, като сладки зърнени храни, понички, сладкиши, палачинки, гевреци.

Снимка 578523

Източник: iStock

Диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати може да увеличи триглицеридите и броя на малките LDL частици в кръвта, което повишава риска от сърдечни заболявания.

Изследователите установяват, че само една до две допълнителни порции рафинирани въглехидрати на ден увеличават риска от коронарна болест на сърцето с 10 до 20 %. Но добавянето на една до две порции пълнозърнести храни пък намалява риска със същото количество.

Не прекаляваме

Макар че месото за закуска като бекон и наденица понякога е добра идея, не бива да се превръща в рутинната ни закуска. Затова като максимум се препоръчва няколко пъти месечно, а не седмично.

Снимка 578522

Източник: iStock

Преработените меса са пълни с натрий и наситени мазнини, които повишават кръвното ни налягане и холестерола и увеличават риска от някои видове рак, обяснява Лиза Андрюс, медицински специалист и собственик на Sound Bites Nutrition.

Холестерол, моркови, фибри и как зеленчукът предпазва от сърдечни заболявания

Как да се предпазим от висок холестерол

Един зеленчук с повече ползи за здравето от очакваното

Изборът на преработено растително месо също не е решение. Много алтернативи с растително месо също са с високо съдържание на наситени мазнини и натрий, точно като техните месни аналози.