Високите нива на холестерол са сериозен проблем и това не е новина. По-лошото е, че засягат все повече младите над 20 години и водят до куп здравословни проблеми. Като сърдечно-съдови заболявания, инсулт и ранна смърт. 

Холестеролът, наситените мазнини и кой е истинският враг в нашата чиния

Истината за холестерола в храната

От какво наистина трябва да се пазим

Но според диетолозите има начин да се справим, ако наблегнем на определени видове храни, за които и друг път сме споменавали, но този път ще ги изброим накуп.

Повечето специалисти по здравословно хранене съветват да закусваме с овесени ядки. А причината е, че съдържат бета-глюкани. Те са разтворими влакна, които помагат за понижаване на лошия LDL холестерол, като в същото време ни карат и да се почувстваме сити.

Снимка 550972

Източник: iStock

Другите храни, на които експертите съветват да наблегнем, са най-добрите източници на ненаситени мазнини. Те не само понижават общия холестерол и кръвното налягане, но ни зареждат и с енергия.

Снимка 550975

Източник: iStock

Рибите, богати на омега-3 мастни киселини (като сьомга, скумрия и риба тон), ядките (като бадеми, бразилски орехи и орехи) и растителните масла (включително слънчогледово, маслинено, царевично и орехово масло) са чудесен източник на ненаситени мазнини.

Фибрите (в пълнозърнестите храни, боба, плодовете и зеленчуците) и растителни източници на протеини (като лещата, тиквените семки и чията) също помагат да държим в кондиция нивата на холестерола. Отделно, вършат чудеса срещу излишните килограми.

Конопено семе, тиквени семки и кои са веган храните с най-много протеин

Храните с най-много растителен протеин

Повече сила от природата

Другият трик, който можем да приложим, е периодичното гладуване. Нутриоложката и диетоложка Даун Блатнър препоръчва така наречения 16-8 период на гладуване. При него се храним в продължение на осем часа, а в останалите 16 от денонощието консумираме само вода, уточняват още от Eat This, Not That!.