Нямаме нужда някой да ни убеждава в ползите от кардио тренировките, защото знаем, че те са многобройни.

Кога да правим кардио

Кога да правим кардио

Преди или след тренировка

За кардио се счита всяка форма на физическа активност, свързана с повишаване на сърдечната честота и ускоряване на дишането. По този начин се повишава доставянето на кислород към мускулите. Този тип тренировки подобряват дейността на сърцето и белите дробове, горят калории и ни помагат да се справим с излишните килограми.

Има различни видове кардио тренировки, но ето кои са петте най-лесни и популярни, с които не само можем да влезем във форма и да сме в по-добро настроение, но и да подобрим здравословното си състояние.

Снимка 517915

Източник: iStock

Ходене

Най-лесното кардио, което въобще не е за подценяване. Според различни изследвания, ежедневното ходене (дори да не стигаме заветните 10 000 крачки) може да намали с 31% риска от сърдечно-съдови заболявания.

Разходките подобряват функционирането и на имунната система, намаляват телесните мазнини, подпомагат за подсилването на мускулите и намаляват болките в ставите.

Снимка 483012

Източник: iStock

Тичане

Това е най-популярната кардио тренировка, която има ползи за цялото тяло. Можем да започнем да тичане по различни причини - за тонус, за отслабване или като допълнение към тренировките в залата.

Важно е обаче да не надценяваме себе си и да не се претоварваме. Затова е от съществено значение да разгряваме преди тичането. А дори 5-10 минути на ден намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Развиват и мускулите, горят мазнини, регулират кръвното налягане и холестерола.

Снимка 517916

Източник: iStock

Каране на колело

Да, то не е само за деца, а е страхотен начин да се раздвижим и да се погрижим за сърцето си. В последните години стана и предпочитан начин за придвижване в големия град.

Колоезденето е предпочитан избор от всички, които не искат да натоварват ставите си в голяма степен. То е нискоинтензивна аеробна тренировка, с която развиваме най-вече мускулите на краката. А и има доказан ефект за премахване на стреса и подобряване на настроението.

Снимка 517917

Източник: iStock

Плуване

Отново нискоинтензивна кардио тренировка, с която раздвижваме и укрепваме мускулите на цялото тяло. А така се подобрява дейността както на сърцето, така и на белите дробове. Натоварването върху ставите е много по-малко, затова се препоръчва за всички, които имат проблеми с тях. А във водата не само ни е по-лесно да извършваме движения (които обаче пак имат ефект), но и забравяме за всички притеснения, предава Insider.

Снимка 517918

Източник: iStock

Скачане на въже

Лесна за изпълнението и в домашни условия тренировка. Не ни трябва нищо, освен въже и желание да го използваме. А резултатът е подобряване на координацията, намаляване на стреса и горене на мазнини.

HIIT, високоинтензивните тренировки и как ни поддържат по-млади

Тренировката, с която сме по-млади за по-дълго

Ефект и на клетъчно ниво

Към кардиото спадат още HIIT тренировките, които обаче са интервално кардио с редуване на по-висока и по-ниска интензивност.

Естествено, всеки трябва да избере най-правилния и приятен вид физическа активност за себе си. Най-добре е, ако успеем да комбинираме няколко вида за максимален ефект.