Това е един от вечните въпроси, пред който всеки активен във фитнес залата човек се изправя ежедневно. 

Основният аргумент за правене на кардио упражнения преди силовите сетове гласи, че изразходването на енергия в кардио упражнения може да се окаже проблематично, когато след това легнем под тежката щанга. 

Ако обаче започнем с щангите и дъмбелите, тичането в края на тренировката може да се окаже непълноценно и по-изтощаващо, отколкото бихме искали.

Снимка 404623

Източник: iStock

От Lifehacker съветват, че най-добрият подход е да отдадем предимство на типа упражнения, които са най-важни за изпълнението на личните ни цели. Ако те са да качим маса и да изглеждаме максимално мускулести през лятото, то най-добре е да оставим кардиото за края на тренировката. 

Ако обаче искаме да станем по-издръжливи, бързи и слаби, е добре да отдаваме повече енергия за кардио упражнения и да ги изместим в началото на тренировката.

Снимка 404624

Източник: iStock

Ако просто искаме да се постегнем и да не изглеждаме като чували с картофи, без да имаме претенции за изваяно тяло и големи бицепси, можем да правим кардио когато и както намерим за добре. 

Задължителни хранителни добавки за всеки фитнес любител

Задължителни хранителни добавки за всеки фитнес любител

Как по-бързо да се сбогуваме с коледните коремчета

В същото време е важно да отбележим, че гените също играят голяма роля в това как тялото ни реагира на кардио натоварване преди или след щанги. При някои хора загубата на енергия след кардио е почти минимална, докато при други е много по-осезаема. 

Най-добрият вариант е да експериментираме с различна последователност и да видим при кой вариант се чувстваме най-добре.

Фитнес триковете, които всъщност ни вредят

Фитнес триковете, които всъщност ни вредят

Сутрешната тренировка е сред тях