Като любители на кафето сме отделили специално място в сърцето си за гватемалското, и то напълно основателно. Макар страната да не е сред най-големите производители на кафе в Централна Америка и по света, тя се слави със своето кафе с отлично качество.

А кафето помага на икономиката на Гватемала повече от 100 години. Смята се, че е донесено в Гватемала от езуитските мисионери и че се отглежда в страната още от средата на XVIII век. От тогава и с течение на времето то се превръща и във важна култура за износ.

Днес в страната има приблизително 125 хиляди производители на кафе. То остава и един от основните експортни продукти с дял в приходите от износ на селскостопански стоки 40%. Но по-интересното в случая е, че повече от 80% от плантациите за кафе са малки до средни по размер и продукция.

Различните райони на територията на Гватемала предлагат много разнообразни сортове, които да опитаме на място или да си купим. Разнообразен и сложен вкус са двете думи, с които трябва да се опише кафето с гватемалски произход. Качеството е третата. Ето и какво прави кафето на Гватемала уникално.

Акатенанго, Гватемала и всичко, което трябва да знаем преди да качим вулкана

Как се изкачва вулканът с най-невероятния изгрев

Всичко, което трябва да знаем, ако ще катерим Акатенанго в Гватемала и неговите 3.976 метра

Обща площ на земеделската земя, на която се отглежда кафе: 270 000 хектара.

Височина на обработваемите райони: от 488 метра до около 2000 метра, в зависимост от региона.

Температура: Идеалната температура е от 16 до 33°C (варира значително между регионите).

Почва: Предимно вулканична, с варовик и глина в някои райони.

Видове: Основно Арабика, между които попада Типика, Катуай, Катура, Бурбон.

Обработка: Мокра и чрез сушене на слънце в по-сухите райони.

Дегустация: Променливи нива на киселинност, сладки нотки и такива на шоколад и ядки.

Какво прави гватемалското кафе специално

За сравнително малка страна, Гватемала има много различни по климат и състав на почвите региони. Голяма част от тях имат богата и плодородна почва - заради близостта с различни вулкани. В други е предимно глинеста, с примеси на варовик.

В някои райони на страната вали много дъжд, а в други пък - по-малко. Някои области са с по-голяма надморска височина, други са по-ниски. А цялото това разнообразие води до много и все уникални вкусове на кафето в различните региони.

Уеуетенанго е в близост до мексиканската граница и е регионът за отглеждане на кафе с най-високата надморска височина - между 1525 и 1829 метра. Точно тя е и причината за сложните плодови аромати на продукцията.

Кафетата от региона на езерото Атитлан се отглеждат върху вулканична почва, разположена около езерото, чиято вода често се използва за мократа обработка на продукцията. Норма в този регион е торенето да бъде органично, без каквито и да е пестициди. Затова и всичките им кафета са много вкусни.

Снимка 415943

Източник: iStock

Други известни райони са платото Фрайханес, което обгражда Гватемала Сити, Кобан - много влажна, субтропична гора на север, Сан Маркос - най-топлият и най-влажен регион, и Ориенте - суха, вулканична област.

Вкусът на гватемалското кафе

Кафето от Гватемала е известно със своята променлива киселинност и шоколадови аромати. Много от сортовете притежават характерен горчив каков вкус. Други сладнеят, като напомнят за млечен шоколад. А в трети се усещат дори нотки на ядки и карамел. Впечатление ни направи и леко опушеният аромат, който придава още по-интересен вкус на кафето.

Най-доброто от най-добрите

Най-известният регион за производство на кафе в страната е Антигуа. Тук са и едни от най-старите плантации, някои от които собственост на един и същи фамилии поколения наред.

Снимка 415942

Източник: iStock

Много от тях се управляват изключително добре и произвеждат едни от най-добрите сортове в Гватемала. А за да развиват успешно производството, все повече от фермерите наблягат и на образованието в областта на кафето.

Марките, които да търсим

И макар разнообразието от видове и марки кафе тук да е огромно, местните ни препоръчаха няколко определени. Сред тях са El Injerto, Fat Cat, El Cafetalito, Café Azotea, Paradigma, La Fabrica и Café Leon.

Kафе по виетнамски

Kафе по виетнамски

Как го пият във Виетнам