Планинският туризъм в Латинска Америка е преживяване като никое друго. Има толкова много различни природни забележителности в тази част на света, че е трудно да се определи коя точно е най-интересната. Независимо дали се подготвяме за Патагония, или се отправяме към Мачу Пикчу, сигурно е, че ще се заредим с такива спомени, които остават за цял живот.

Един от любимите ни преходи в Латинска Америка обаче е много по-далеч на север в Гватемала. Няма как да минем през тази част на света, без да се изумим от невероятната вулканична дъга и да изкачим поне един от вулканите на Гватемала.

Приключението за покоряване на един от най-високите вулкани в Гватемала - Акатенанго, започва от района на старата столица на държавата Антигуа, или по-точно в близост до нея - от село Ла Соледад.

Снимка 413274

Източник: Lifestyle

Вулканът Акатенанго е спящият гигант и близнакът на един от най-активните вулкани в Гватемала - Фуего. Нощувката в базовия лагер на Акатенанго и изкачването на най-високия му 3.976 м връх по изгрев е уникално преживяване, но със сигурност трябва да имаме няколко неща предвид, преди да предприемем този преход.

Топли дрехи

Снимка 413271

Източник: Lifestyle

Може и в Антигуа да е много топло, но връх Акатенанго е студено място. Повечето планинари прекарваме една нощ в палатка близо до върха, а температурите рязко спадат веднага след като слънцето се скрие. Макар и да изкачваме върха леко облечени, трябва да сме сигурни, че имаме достатъчно дебели дрехи за през нощта, защото иначе няма да се чувстваме никак комфортно.

Гидовете

Снимка 413276

Източник: iStock

Ако не разполагаме с подходяща екипировка, трябва да се уверим, че ще наемем гидове от фирма, която може да ни подсигури всичко. Това често означава да изберем малко по-скъп вариант на компания, която обикновено има грижата за доброто оборудване - от дрехи, шапки, шалове и ръкавици до спален чувал и палатка. А и така си гарантираме по-голяма сигурност.

Надморската височина

Макар 3.976 м да ни се струват една не чак толкова голяма височина, не е необичайно да се появят някои симптоми на височинна болест. Препоръчително е да прекараме няколко дни в Антигуа, която се намира на 1533 м, което ще ни помогне да се аклиматизираме по-бързо и по-лесно. Можем да вземем и няколко таблетки аспирин за облекчаване на симптомите.

Подготовката

Снимка 413269

Източник: Lifestyle

Не е нужно да сме супер подготвени, за да покорим Акатенанго, но ще се насладим на голямото катерене, ако все пак преди да отидем направим някои минимални приготовления и тренировки. Така ще имаме повече време да гледаме пейзажа, а не собствените си крака.

Храната

Много от компаниите, които можем да наемем за изкачването на Акатенанго, предоставят храна, но невинаги тя е най-подходящата за случая. Препоръчително е, когато започнем изкачването, да си вземем ядки, сушени плодове и черен шоколад за енергиен (и здравословен) тласък.

Туристическите обувки

Снимка 413275

Източник: Lifestyle

Ако има едно единствено задължително нещо, без което не бива да предприемаме изкачването на Акатенанго, то това са добрите туристически обувки. Независимо дали разполагаме с наши собствени, или си вземем втора ръка от огромния пазар на Антигуа, краката ни ще ни бъдат благодарни. Вулканичния ронлив и прашен терен е истински ужас за катерене без подходящите обувки.

Раницата

Няколко фактора са от огромно значение за раницата, която носим. Първият е да бъде максимално удобна, както и да знаем как точно да я нагласим на гърба си, за да ни пасне идеално. Вторият е да носим само най-важното.

Снимка 413273

Източник: Lifestyle

Може да изглежда добра идея да си вземем книга или още една тениска, но скоро след като започнем изкачването, ще съжаляваме за допълнителното тегло, което е на гърба ни. Затова само и единствено най-необходимото.

Допълнителните джаджи

Макар гидовете да не предупреждават, има още няколко джаджи, които трябва да носим със себе си. Едната е маска или тънък шал, който да увием пред лицето си - по време на изкачването и най-вече при слизането, се вдига страшно много прах, който попада в гърлото и носа. И повярвайте, никак не е готино.

Снимка 413270

Източник: Lifestyle

Другата задължителна джаджа е челникът, който ще ни помогне не само да се ориентираме в тъмното, за да отидем до тоалетна, но и ще направи покоряването на върха посред нощ много по-лесна задача.

По изгрев слънце

След като на предния ден сме направили изтощителното изкачване до базовия лагер, изглежда пълна лудост да си нагласим алармата за четири сутринта, за да сме горе на върха Акатенанго по изгрев слънце, но определено си струва - наградата е спираща дъха гледка. Ако имаме късмет (какъвто беше нашият случай), съседният вулкан Фуего ще изригва от време на време и ще наблюдаваме как лавата се търкаля по неговите склонове.

Снимка 413272

Източник: Lifestyle

От върха на Акатенанго се откриват и прекрасни гледки към други съседни вулкани, сред които Пакая и Агуа, както и към най-близките села. Ако пък небето е достатъчно ясно, дори можем да видим езерото Атитлан и Тихия океан.