Ако се разговорите за Виетнам с някого, неизменно ще стане въпрос за няколко теми - красивата природа, трагичната война, хаотичните, вълнуващи големи градове. Но като човек, който е прекарал известно във Виетнам, има едно нещо, което според мен се отличава като синоним на страната, и това е културата на кафето.

Кафе се пие постоянно, навсякъде и по всяко време - кафенетата, баровете, ресторантите, магазините, гарите, автогарите, улиците, че дори и на лодките по реките.

А виетнамците обичат и го пият по много и във всякакви вариации - горещо, с лед, с мляко, с кондензирано мляко и т.н.

Снимка 346888

Източник: iStock

Като имаме предвид историята на Виетнам, едва ли е изненадващо, че кафето тук е толкова популярно. Страната е била колония на Франция; те са тези, които първи внасят кафе във Виетнам в средата на XIX век.

Французите може и да са поставили основите на кафе културата във Виетнам, но местните жители са я направили своя - нещо уникално, с което да се гордеят. През годините те добавят и някои необичайни, но вкусни начини за консумация, като правят напитката масова.

Същото, но различно

Снимка 346887

Източник: iStock

Процесът на подготовка, както и комбинацията от зърна, помага на виетнамското кафе да се превърне в нещо познато, но същевременно различно и уникално.

Едро смлените зърна се позиционират във френски капков филтър, който се слага върху чашата отгоре. Добавя се гореща вода и кафето започва да се отцежда в чашата.

Повечето местни пият получената черна силна кофеинова течност с подсладено кондензирано мляко - практика, която започва, защото когато донасят кафето, французите не могат лесно да намерят прясно мляко. В северната част на Виетнам тази смес се нарича ca phe nau (кафяво кафе), докато на юг му казват ca phe sua (млечно кафе).

Видове кафе

Кафе с кондензирано мляко

Източник: iStock

Кафе с кондензирано мляко

С вариации, които включват използването на кондензирано мляко, кисело мляко, яйца и дори плодове, виетнамското кафе е разработило свои собствени и неповторими стилове.

Кафе с йогурт

Подобно на кафето, йогуртът също е донесен във Виетнам от французите. Сервира се с различни гарнитури - от прясно манго до ферментирало ориз и дори кафе. Може би звучи като странна комбинация, но всъщност е доста вкусно и си струва да се опита. Пропорцията е повече йогурт и по-малко кафе.

Яйчено кафе

Яйчено кафе

Източник: iStock

Яйчено кафе

Прави се с яйчен жълтък, разбит с кондензирано мляко и добавен към черното кафе. Нещо като виетнамско тирамису за пиене. Яйченото кафе се появява за пръв път през 40-те години на миналия век, когато млякото е оскъдно, а жълтъците са удобен заместител.

Смути кафе

През последните години кафето във Виетнам дори е намерило своя път като съставна част на различни смутита. Комбинацията на кофеин с витамини всъщност не е никак лоша идея и помага да набавим дневната си доза с едно пиене.