Зимата е сезонът на топлите дрехи, топлите прегръдки и... топлите напитки. Когато навън е студено, искаме да сгреем тялото и душата си с нещо вкусно и горещо. А предложенията са не едно и две и с тях правим едно своеобразно околосветско пътешествие.

Лимон, ананас, джинджифил, куркума и кокосово масло - в една напитка с много ползи за здравето

Супернапитка с толкова много ползи за здравето

Време е за нещо свежо, разхлаждащо и здравословно

Anijsmelk

Тази традиционна за Нидерландия зимна напитки можем спокойно да наречем и просто "топло мляко с анасон". В страната традиционно се пие през студените месеци преди лягане. Към топлото мляко се добавят не само семена от анасон, но и захар или мед на вкус.

Смята се, че тази напитка не само помага за по-лесно заспиване, а успокояващите свойства на анасона подобряват и храносмилането. Затова и е перфектна след тежка празнична вечеря.

Снимка 510937

Източник: iStock

Vin Chaud

Греяното вино е добре познато почти в целия свят, но тук говорим конкретно за френския му вариант, който носи това име. Към загрятото червено вино се добавят захар, анасон, пръчици канела, карамфил, портокали и лимонова кора. Крайният резултат е сгряващ и ароматен, но и лесно може да ни завърти главата.

Снимка 510938

Източник: iStock

Грог

Тази алкохолна напитка е характерна за скандинавските страни. Тя съдържа някакъв твърд алкохол, като водка или коняк например, който се комбинира с гореща вода или чай.

Към високоградусовия микс най-често се добавят и джинджифил и кардамон. Преди сервиране, на дъното на чашата се поставят малко бадеми или стафиди. Има и безалкохолни версии, но те не са така сгряващи и популярни.

Снимка 510939

Източник: iStock

Wassail

Тази напитка е вековна традиция в Южна Англия. Районът е известен с производството си на сайдер, който жителите консумират и в празничните последни дни на годината.

Питието представлява горещ, греян сайдер, приготвен със захар, канела, индийско орехче и джинджифил. Гарнира се в филийки препечен хляб, който се топят в него.

Снимка 510944

Източник: iStock

Atole

Отиваме към горещо Мексико, откъдето също има какво интересно да си откраднем. Тази напитка се прави от фино смляно царевично брашно, вода, нерафинирана тръстикова захар, ванилия и канела. По желание можем да добавим шоколад или плодове. Всичко се смесва, затопля се преди сервиране и добива консистенция като гладка каша, обяснява Gourmandize.

Снимка 510945

Източник: iStock

Chocolate Caliente

Това е испанската версия на така обичания горещ шоколад. Различното в случая е, че се сервира в комплект с чурос, който да си потопим в чашата. Освен това, консистенцията на испанския горещ шоколад е малко по-различна. Той е по-гъст, защото към него се добавя царевично нишесте.

Снимка 510951

Източник: iStock

Masala Chai

Отскачаме и до Индия за чаша от тази толкова интересна напитка. тя представлява масала (млечен) чай, към който се добавят канела, кардамон, сух корен от джинджифил, пипер, карамфил и копър. Тази гореща и ароматна течност има многобройни ползи - подпомага храносмилането, облекчава болки, лекува настинка и кашлица, влияе положително на костите.

Снимка 510957

Източник: iStock

Sbiten

Зимите в Русия са дълги и студени и местни много добре знаят как да се сгреят. И не, не е само с водка. Тази традиционна местна напитка не съдържа алкохол, а само вода, мед и подправки, като канела и карамфил. Е, можем и да прегрешим и да заменим водата с червено вино...

Снимка 510958

Източник: iStock

Bombardino

Тази италианска "бомба" е истински хит в местните ски курорти. Има различни вариации, в зависимост какъв алкохол се използва - ром, уиски или бренди. Към него се добавя същото количество яйчен ликьор. Може да се комбинира и с еспресо и бита сметана за разкош.

Снимка 510961

Източник: iStock

Grzaniec

Това е един полски горещ специалитет, който се нарича още "греяна бира". Приготвя се със светла бира, карамфил, канелени пръчици, мед и цитрусови плодове. Всичко това се загрява в подходящ съд, прецежда се и се пие горещо.

Снимка 510962

Източник: iStock

Sahlab

Това е доста специфична напитка, характерна за Близкия Изток. В основата й е брашно от грудки на орхидея. То се комбинира със захар, мляко и розова вода, за да придобие кремообразна текстура. Може да се гарнира с канела и ядки.

Снимка 510963

Източник: iStock

Яйчен пунш

Една доста по-позната и популярна напитка за коледните и новогодишни празници, особено зад океана и във Великобритания. Прави се от мляко, захар, сметана, разбит белтък и жълтъци. Може да се добави индийско орехче или канела, както и някакъв алкохол. Консумира се както горещ, така и охладен.

Снимка 510965

Източник: iStock

Uzvar

Това е традиционният украински зимен пунш. Прави се от сушени плодове, към, които се добавят различни подправки - анасон, канела и индийско орехче, както и кората на някой цитрус. Наподобява на варен компот, към който може да се добави както само мед, така и някакъв алкохол.