Времето, което остава до началото на Летните Олимпийски игри в Париж, се топи бързо като сладолед, оставен на жаркото слънце.

Олимпийски игри 2024 - защо Оксана Чусовитина ще пропусне Олимпиада за първи път от 30 години

Защо Оксана Чусовитина ще пропусне Олимпиада за първи път от 30 години

Това ли ще е краят на една необикновена кариера

Остава малко повече от месец от началото, а във Франция тече трескава подготовка, за да премине всичко гладко. Има неща, с които обаче организаторите не могат да се борят и са извън силите им - метеорологичните условия.

От The Guardian разбираме, че Олимпийските игри 2024 може да се окажат най-горещите в историята. Поне това сочи докладът Rings of Fire: Heat Risks at the 2024 Paris Olympics, който твърди, че има всички предпоставки предстоящите Игри да се окажат дори по-горещи от тези в Токио през 2021 г., когато средните температури там бяха 34 градуса, а влажността цели 70%.

Снимка 670281

Източник: GettyImages

Според The Guardian бездействието по отношение на изменението на климата и продължаващото използване на изкопаеми горива са довели до допълнителното затопляне през последните три години. 

"Сега знаем, че Игрите в Париж имат потенциала да надминат топлинния рекорд на Токио" каза Ема Покок, главен изпълнителен директор на FrontRunners, една от организациите зад доклада. 

Тувалу и мрачните прогнози - ще изчезне ли островната държава

Островната държава, която ще изчезне

Прогнозите за Тувалу са мрачни

Тя описва доклада като спешен призив към ръководните органи на спорта да се предприемат действия срещу глобалното затопляне. Според нея, ако тенденцията със затоплянето продължи, много от спортовете, които обичаме, ще бъдат застрашени.

Снимка 670280

Източник: GettyImages

Париж бе домакин на Олимпийски игри последно през далечната 1924 г., а оттогава средните годишни температури в столицата на Франция са се повишили с 1.8 градуса. Средно годишно там се наблюдават 23 дни, в които температурите са над 25 градуса, и девет дни с над 30 градуса.

От Météo France вече предвидиха, че се очаква между месеците май и юли в страната да бъде по-топло от обичайното. Практикуването на какъвто и да било спорт на открито в много горещо време е потенциално опасно за здравето на спортистите.

Чейс Бъдингър, който от баскетболист в NBA стигна до Олимпийски игри 2024 по плажен волейбол

Как се стига от NBA до плажен волейбол на Олимпийските игри 2024

Голяма промяна за 33-годишният бивш играч на Хюстън Рокетс

"Докато температурите в глобален мащаб продължават да се повишават, изменението на климата трябва все повече да се разглежда като екзистенциална заплаха за спорта. Ние сме в надпревара с времето. И това е едно състезание, което просто не можем да си позволим да загубим", коментира Себастиян Ко, президент на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (World Athletics).