За съжаление, изглежда, че коронавирусът дойде, за да остане, поне засега. Пандемията принуждава всички нас да оставаме у дома по-често, отколкото бихме искали. Право пропорционално на това, виртуалната реалност все по-бързо се превръща в портал към света.

British Museum, Guggenheim Museum, Van Gogh Museum - музеите, които можем да разгледаме онлайн

Музеите, които можем да разгледаме от дивана

За културата няма граници

Оказва се, че тази тенденция не е толкова нова, ако вземем за пример Google Arts & Culture.

Платформата съдържа снимки и 360-градусови видеоклипове на над 2500 забележителности, включително Лувъра, американските национални паркове и какво ли още не. А тази пролет Google се втурна да добавя нови преживявания, за да задоволи нуждите ни.

През април например, интернет компанията помогна на Нюйоркската филхармония да спаси музикалния фестивал Mahler's New York, пускайки различни концерти онлайн, пише Travel and Leisure.

Снимка 501396

Източник: iStock

Airbnb също бързо се приспособи към нашата реалност вкъщи, превръщайки популярните си екскурзии Airbnb Experiences във виртуални. Сред възможностите са правене на такос в Мексико Сити или разглеждане на улично изкуство в Буенос Айрес.

Airbnb, Zoom и виртуалните преживявания, които можем да си подарим

Медитация с овце и разходка с кучетата в Чернобил

Как да трупаме вълнуващи спомени, докато сме у дома

Снимка 501392

Източник: iStock

Много авиокомпании също прегърнаха тенденцията. Emirates например създаде виртуални обиколки на своите самолети Airbus A380.

Снимка 501394

Източник: iStock

И въпреки че нищо не може да се сравни с личното посещение на Долината на царете в Египет, да речем, виртуалните обиколки обещават да бъдат чудесен заместител на реалните пътуванията. Все пак, когато всичко, от което се нуждаем, за да видим света, е Wi-Fi, изборът ни за бягство става неограничен.