Често най-голямата ни пречка по пътя към перфектната фигура се оказва коремът. Мазнините в тази област са наистина упорити и е много по-лесно да се примирим с тях, отколкото да ги елиминираме.

Но и тази задача не изглежда толкова сложна, ако знаем как точно да я изпълним. Ето няколко начина за борба с висцералните мазнини, които не само не изглеждат никак добре, но и са предпоставка за редица заболявания.

Фибри

Те задължително трябва да присъстват в менюто ни. Важно е обаче да бъдат разтворими фибри, защото абсорбират вода и образуват гелообразна текстура, която забавя движението на храната в храносмилателната система.

С техния прием се чувстваме по-сити, дори да ядем по-малко. Намаляват броя на абсорбираните от тялото калории и помагат в борбата с коремните мазнини. Разтворими фибри се съдържат в лененото семе, брюкселското зеле, авокадото, къпините и бобовите растения.

Снимка 471893

Източник: iStock

Алкохол

Консумацията на твърд алкохол е един от сигурните начини да се сдобием с мазнини в областта на талията, с които няма да можем да се разделим, докато не се откажем от него.

Протеин

Той е от съществено значение за нашето тегло. Високият му прием увеличава отделянето на хормона на ситостта, който намалява апетита. Също така, метаболизмът се подобрява, а мускулната маса се запазва, дори да сваляме килограми.

Според различни изследвания, хората, които консумират повече протеин, имат по-малко коремни мазнини от тези, при които той е слабо застъпен в диетата им. Протеинът се съдържа в месото, рибата, яйцата, бобовите култури и суроватъчния белтък.

Снимка 479598

Източник: iStock

Стрес

Той е пряко свързан не само със здравословното ни състояние, но и с количеството мазнини в областта на корема. Това се дължи на хормона кортизол. Ако живеем под постоянен стрес, сме много по-склонни да ги трупаме, а шансът да се отървем от тях е много по-малък, докато не променим начина си на живот.

Сладко

Вероятно ни е пределно ясно, че ако искаме да сме слаби и стройни, не бива да прекаляваме с консумацията на захар. Важно е все пак уточнението, че мазнини се трупат не само от рафинирана захар и е добре да внимаваме и с меда например.

Въглехидрати

Редуцирането им ще ни помогне да се справим с така неприятните мазнини в долната част на корема. Важното е да консумираме под 50 грама въглехидрати на ден, което може да стане и като просто включим в менюто си пълнозърнести храни, а не тези от бяло брашно, предава Healthline.

Снимка 480413

Източник: iStock

Мазни риби

Според учени, те трябва да присъстват в менюто ни поне веднъж седмично. Причината е, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в тях, се борят успешно именно с висцералните мазнини.

Кардио

Този тип упражнения са от съществено значение за постигане на заветната цел. Важното е не само колко често и дълго ги правим, но и каква е тяхната интензивност. Най-добър резултат дават в комбинация със силови тренировки.

Сън

Той е важен за редица аспекти от нашето здраве, включително и за теглото ни. Хората, които не спят достатъчно, са по-склонни да дебелеят и да трупат мазнини, особено в областта на корема. Затова трябва да спим поне седем часа на нощ, но и сънят ни да бъде дълбок и качествен.

Снимка 289793

Източник: iStock

Ябълков оцет

Той има редица ползи за здравето, а с редица изследвания върху животни е доказано, че помага за изгарянето на мазнините в долната част на корема. По една супена лъжица на ден ни е достатъчна.

Мозъкът, диетите и как хранителният режим влияе на функционирането му

Какво се случва в мозъка ни, когато сме на диета

И защо желаният ефект не се постига за кратко време

Пробиотици

Те не само подобряват чревната флора и имунната система, но и участват в регулирането на теглото, в това число и в загубата на мазнини. Затова е важно да ги приемаме или чрез храната, или като добавка.