В разгара на есенния сезон пазарите и магазините изобилстват от тикви, които нямаме търпение да превърнем в кремообразни супи или пък вкусен печен десерт с мед и орехи. Възможностите за ястия с тиква са много и си заслужава да пробваме максимално от тях, тъй като този плодов зеленчук е доста универсален, засищащ, а и полезен за здравето.
В опитите си да приготвим някоя от рецептите с тиква обаче не би било чудно да изпитаме затруднения при рязането, беленето и подготовката ѝ. Особено ако сме харесали някоя голяма и тежка.
Добрата новина е, че у дома най-вероятно вече разполагаме помощника, на който може да разчитаме за по-лесната обработка на тиквата. Възможно е обаче просто да не сме се сещали за него.
Оказва се, че освен за претопляне на храна, микровълновата печка може да ни послужи добре дори и за по-лесното разрязване на тиквата. Ето и как да го направим стъпка по стъпка според Food & Wine.
Подготовка на тиквата
Поставяме тиквата върху чиста дъска за рязане и с помощта на остър нож правим разрез с дълбочина от около половин сантиметър по цялата ѝ обиколка. Това ще улесни разполовяването на тиквата, след като я извадим от микровълновата. Още повече ще си помогнем, ако също така пробием кората на тиквата с вилица. Тази стъпка ще помогне за безопасното освобождаване на пара, докато тиквата се нагрява в микровълновата. Добре е да отстраним също и стъблото.
Източник: iStock
Загряване в микровълновата
Настройваме микровълновата на висока мощност. Поставяме тиквата в подходяща за микровълнова печка чиния и я оставяме вътре за до пет минути, ако е голяма, и за около три минути, ако е по-малка. Целта е тиквата ще бъде гореща на пипане, но не и сготвена. Когато я извадим, е добре да я оставим да се охлади достатъчно, за да може след това да боравим с нея.
Нарязване на тиквата
Следва и същинското разрязване на тиквата. Отново върху дъската, като държим тиквата стабилно на място с кухненска кърпа, със здрав и остър нож започваме я разрязваме по вече предварително направения разрез. Добре е да бъдем внимателни и да не прилагаме много голям натиск. Ако се налага, може да минем повторно с ножа.
Източник: iStock
Изгребваме семките
С помощта на голяма лъжица отстраняваме месестата част и семките от двете половини на тиквата. Семките може да запазим, за да ги изпечем например. Накрая остава да обелим тиквата и да я нарежем на по-малки парчета, ако е необходимо за рецептата, която сме избрали.