Човечеството едва ли е било по-натоварено в цялата си история от днешния ден. Информация ни бомбардира отвсякъде, задачките никога не свършват, социалните медии никога не спят. На този фон да постигнем фокус се оказва едно от най-трудните неща в деня ни.

Снимка 514834

Източник: iStock

Да подредим правилно приоритетите си и да успеем да се фокусираме върху важното обаче е нещо, което зависи от самите нас.

От Inc. ни дават пет ценни съвета, които да подобрят неврологичното ни здраве. Чрез тях ще можем да контролираме оптимално времето си, доколкото то зависи от нас.

Снимка 462858

Източник: iStock

Достатъчно вода

Пийте вода! Пийте вода! Пийте вода! Сигурно поне по един път на ден от някъде чуваме или прочитаме този призив. Оказва се, че не е случаен. Дехидратацията води до липса на енергия, главоболие, умора и хормонален дисбаланс.

Достатъчно сън

Изненада! Или не съвсем - и сами можем да видим, че когато сме недоспали, не можем да се концентрираме и вършим задачите си много по-бавно. Това е така, защото по време на съня мозъкът се възстановява. Лишим ли го от сън, го лишаваме от потенциала му.

Снимка 527722

Източник: iStock

Захар и въглехидрати - умерено

И двете неща водят до внезапен прилив на енергия. И също толкова внезапен спад - по-добре да ги консумираме контролирано.

Мултитаскинг - твърдо "не"

Отмина времето, когато да вършиш пет неща едновременно се смяташе за плюс. И това е съвсем закономерно - когато се опитваме да тъчем на няколко стана, обикновено нито една от плетките ни не е перфектна.

Мултитаскингът, тревожността и как да подобрим фокуса и продуктивността си

Как да бъдем по-фокусирани и продуктивни

Какво съветват психолозите

Социални медии под контрол

Доказано е, че социалните медии водят до депресия. Изследването е на Центъра за изследване на медии, технологии и здраве към университета в Питсбърг, а причините за резултатите са ясни: постоянното сравнение с другите, търсенето на одобрение под формата на лайкове и фолоуъри, и неспирният поток от информация 24 часа в денонощието. От Inc. съветват да се опитаме да минем на "диета" със социалните медии и да си ги позволяваме само в определени часове.