2020 г. беше трудна. И ако има нещо, с което ни беше полезна, то това беше обръщането навътре към себе си, когато бяхме принудени да си останем вкъщи и да се сблъскаме лице в лице с проблемите, които сме загърбвали.

Снимка 511858

Източник: iStock

Резултатът от това е, че много хора решиха да направят промени в живота си, а много от тях - не в една, а няколко сфери. Да спортуват повече, да се хранят здравословно, да обърнат внимание на семейството, да се сближат с роднините, да потърсят хоби.

Какъв е проблемът в това? Според The Guardian, че почти всеки съвременен човек се опитва да прави повечето от тези неща едновременно. В високоскоростния съвременен свят мултитаскингът е жизнено необходим. Но това не означава, че е ефективен.

Снимка 514834

Източник: iStock

Изданието цитира Американската асоциация на психолозите, според която прехвърлянето постоянно между няколко различни задачи ни кара да губим фокуса си, да се пренастройваме от една дейност на друга често и в резултат да губим излишно време.

Освен това психолозите напомнят, че работенето по няколко задачи едновременно работи в полза на тревожността ни - състояние, от което всички искаме да се избавим. Затова е добре да се концентрираме на една дейност или поне на няколко от един тип, и да започваме следващата, едва след като сме готови с предната.