Всички знаем колко е важна температурата на водата, в която приготвяме чай. Използването на микровълнова за целта определено е най-лесният и бърз начин, но не и най-добрият. И причината не е само една.
Световната здравна организация отдавна потвърди, че микровълновата печка не е опасна за здравето. И специалистите, които съветват да не я използваме за приготвянето на любимата ни гореща напитка, са наясно с този факт. В случая с чая те са притеснени от друго.
Температурата
Често микровълновата загрява водата твърде много, а температурата й трябва да е различна за отделните видове чай. За зеления (включително матча) и за белия се препоръчва градус в порядъка на 77-83°С. Черният, ройбосът и билковите смеси изискват по-висока температура - минимум 93°С.
Източник: iStock
Микровълновата не само че не предлага такава прецизност в градусите, но и не загрява равномерно течността в съдовете. Затова е най-добре да използваме електрическа кана за чай, която има съответните настройки на температурата за съответния вид напитка или вграден термометър.
В случай че не разполагаме такава кана, ще се справим и с обикновен чайник. Но ще ни трябва кухненски термометър, както и няколко опита, придружени със засичане на градусите. В последствие ще сме в състояние да познаем кога да спрем само по шума от врящата вода.
Спокойствието от приготвянето
Подобно фика - шведската традиция за пиене на кафе, похапване на сладки и приятен разговор с приятел, пиенето на чай е ритуал, който тотално ще ни откъсне от забързаното всекидневие и ще ни помогне да забавим темпото.
Трябва само да отделим нужното време и да го приготвим бавно и с желание, съветват от Real Simple.