Когато времето захладнее, чашата топъл чай се превръща в задължителна напитка, независимо кое време от деня е. И тук, както и при кафето, всеки има своите вкусове предпочитания. Но за разлика от кофеиновата напитка, с избора си на чай можем да изберем и ползите от него за здравето.

Ето кои са някои от основните билкови видове, както и какво получаваме, когато ги консумираме.

Лайка

Чаят от лайка е известен най-вече със своя успокояващ ефект върху парасимпатиковата нервна система и подпомагането на съня. Верен съюзник е в борбата със стреса и тревожността. Използва се и при проблеми с храносмилателната система, има и противовъзпалителни свойства.

Снимка 353134

Източник: iStock

Мащерка

Този чай е пълен с антиоксиданти, важни витамини и минерали. Подпомага борбата с възпаленията в организма, понижава кръвното и има антибактериални и антимикробни свойства. Мащерката също има успокояващ ефект и лекува кашлицата. 

Ройбос

Един от чайовете с най-голямо съдържание на антиоксиданти, на които се дължат и противовъзпалителните му свойства. Поддържа кръвното налягане и циркулацията на кръвта. Прави косата и кожата красиви и помага в борбата с килограмите. Съдържа в малки количества много полезни минерали, като желязо, калций, цинк, магнезий.

Коприва

Не толкова популярен, но също толкова полезен билков чай. Бори се с инфекциите и намалява нивата на кръвно налягане, кръвна захар и лошия холестерол. Помага изчистването на бактериите от уринарния тракт. Ефективен е и срещу болки в ставите и артрит.

Снимка 501345

Източник: iStock

Мента

Освен освежаващия вкус, получаваме и доза енергия, подобряваме и дихателната функция. Ментата отпуска бронхиалните мускули, с което се подобрява циркулацията на кислород, а оттам се намалява умората. Отварата от това растение има успокояващ ефект и за стомаха, подобрява храносмилането и помага при гадене и повръщане.

Ехинацея

Вълшебна билка, която използваме в борбата с настинките и вирусите. Подсилва имунитета и ни помага бързо да се върнем във форма. Намалява възпаленията в организма, както и нивата на кръвното налягане, предава Stars Insider.

Хибискус

Този чай е богат източник на антиоксиданти, намалява вредния холестерол и нивата на триглицеридите. Освен това, защитава черния дроб и подпомага отслабването като намалява количеството мазнини в организма. 

Бeлият чай, разликите от черния и зеления и какви са ползите от него

С какво белият чай е по-различен от останалите

И защо да изберем точно него

Розмарин

Освен за подправка, става и за чай. А ползите от него са, че лекува главоболието, намалява симптомите на настинката, подсилва имунитета, подобрява паметта и кръвооросяването.