Фика е онзи очарователен начин, по който шведите се наслаждават на кафето - задължително придружено с нещо сладко и с приятели, разбира се. Ритуал толкова шведски, колкото и ABBA, който не е просто почивка за кафе, а много повече.

Фика е нещо като по-олекотена и спонтанна версия на следобедния чай на британците, пише Visit Sweden. Наслаждават му се шведите от всички възрасти, без значение дали ще пият кафе небрежно на работа с колеги, или на излет с приятели през уикенда.

Снимка 490723

Източник: iStock

"Да направим фика" е едно от най-приятните и радостни съобщения, които може да получи човек от приятел, с когото отдавна не се е виждал. Защото социалният аспект е също толкова важен, колкото и перфектното съчетаване на топлото кафе и ухаещите кифлички с канела.

Снимка 490721

Източник: iStock

Фика е толкова вкоренен в шведската психика обичай, че някои компании добавят клауза към договорите, според която служителите имат право на почивки именно за фика. Вероятно затова и шведите са не само рекордьори по изпито кафе, но и едни от най-продуктивните служители.

Снимка 490722

Източник: iStock

Смята се, че самата дума е обръщане на сричките в думата kaffi - старото изписване на думата за кафе. Първоначално фика се нарича само пиенето на кафе. С течение на годините обаче съпътстващите печени лакомства (често наричани фикабрьод) и социалният аспект стават неразделна част разбирането обичая.

Затова и фика е не просто хубаво кафе, уханни сладки, добри приятели или колеги, а истинското удоволствие от всички тях заедно.