Използването на микровълнова за готвене или претопляне на храна от години е спорно. Учените отдавна установиха, че вълните не правят храната вредна и опасна за човек, още по-малко радиационна, категорични са и от СЗО.

Микровълновата печка и за какво да внимаваме, когато я използваме

За какво да внимаваме, когато използваме микровълновата

Не е опасна, ако знаем как

Друг е въпросът доколко се запазват полезните вещества в храните, които слагаме в уреда. И тук всичко е много относително. Доказано е, че микровълновата премахва цели 97% от флаваноидите (вещества с противовъзпалително действие) от броколите. При варенето им се губи едва 1/3 от този процент. Това обаче пак е относително явление и зависи от температурата и времето на готвене, както и от това колко вода се използва.

И докато очевидно със зеленчуците трябва да бъдем внимателни, още по-внимателни трябва да бъдем с пластмасовите опаковки за храна, които лекомислено слагаме в микровълновата. И това е една от най-големите грешки, които правим при употребата на този уред, предава BBC.

Снимка 488357

Източник: iStock

Когато се нагрява, пластмасата се разпада и микроскопични частици от нея попадат в храната. Поглъщаме и фталати - химични съединения, които подобряват еластичността и устойчивостта на пластмасата. И не са никак полезни за здравето, защото влияят върху хормоналния и метаболетен баланс в организма, на функцията на щитовидната жлеза.

Фталатите, които се отделят, се свързват и с проблеми с плодовитостта, развитие на астма, както и повишено кръвно налягане и инсулиновата резистентност при децата.

Снимка 488358

Източник: iStock

По-голяма част от пластмасовите опаковки и кутии, които използваме за храна, не сa подходящи за употреба в микровълнова. Освен ако това не е изрично упоменато, по-добре да не си правим експерименти, с които застрашаваме здравето си. На всяка опаковка има означения - ако има номер 3 и буквите "V" или "PVC", значи съдържа фталати.

Яйцата, оризът, пилешкото и храните, които не трябва да топлим в микровълновата

Храните, които не трябва да топлим в микровълновата

И защо по-добре въобще да не я използваме

Важно е да знаем, че този вреден ефект е налице дори когато използваме само пластмасов капак, който няма пряк досег с храната, която затопляме. Благодарение на циркулацията на парите, вредните химикали отново достигат до нея. Затова е най-добре в микровълновата да използваме съдове от други материали, за предпочитане керамика.