Café Brûlot е емблематичен за Ню Орлиънс коктейл. Сервиран е за първи път в ресторант Antoine"s в края на XIX век и оттогава се предлага в някои от по-престижните заведения в града. Приготвянето му не е просто атрактивно, а изисква майсторство. Затова съвсем спокойно можем да кажем, че Café Brûlot безспорно е един от най-впечатляващите коктейли.

Angel’s Face – коктейл с характер и изкусителна сладост

Angel’s Face – коктейл с характер и изкусителна сладост

Един ретро коктейл със съвременен блясък

Интересна обаче е и историята му. Вдъхновението за него идва от уличните представления на пирата Жан Лафит, който приготвя напитки по всевъзможни атрактивни начини, за да разсее публиката, докато сподвижниците му ограбват минувачи.

Днес Café Brûlot грабва вниманието на всеки, който има любопитството не само да опита вкуса му, но и да види с очите си забележителния и сложен процес на приготвянето му. А ето и каква е класическата рецепта според Spirited на Eйдриен Стилман.

Какво ни трябва (за 4 коктейла)

  • кората от 1 портокал, обелена спираловидно
  • 12 цели цветни пъпки карамфил
  • 120 мл коняк
  • 60 мл кюрасао
  • кора от 1 портокал (настъргана)
  • кора от 1 лимон (настъргана)
  • 1 пръчка канела, счупена на парчета
  • 1 с. л. тъмна тръстикова захар
  • 480 мл силно кафе

Какво ги правим

Първата стъпка в подготовката на коктейла е спираловидното обелване на кората от един портокал. След това по дължината ѝ се забиват цветните пъпки карамфил, а единият край се нанизва на зъбците на вилица и се оставя настрана.

Тогава това идва ред на коняк, кюрасао, настърганите кора от портокал и лимон, пръчка канела и тъмна тръстикова захар, които се добавят в средно голям съд. Сместа се загрява, докато започне да се надига пара.

После се прехвърля в подходящ огнеупорен съд, който внимателно се запалва. С едната ръка се повдига вилицата със спираловидната портокалова кора, за да може с другата да бъде полята с фламбирания алкохол. Това се прави няколко пъти преди портокаловата кора да бъде пусната в съда.

Алхимия в чаша - или защо Clarified Milk Punch не е това, което изглежда

Алхимия в чаша - или защо Clarified Milk Punch не е това, което изглежда

Този пунш е една от напитките, които можем да наречем енигма

Чак тогава се добавя кафето, за да потуши пламъците. Накрая към коктейла се добавя захар на вкус и прецежда преди сервиране в стъклена или порцеланова чаша.