"Да ям и да не напълнявам" - това можем да чуем от (почти) всяка жена. Мечта за дамите, а защо не и за мъжете?

Храненето, упражененията, правилната нагласа и защо ни е трудно да отслабнем

Защо ни е толкова трудно да отслабнем

Грешките, които допускаме най-често

Какво по-хубаво от това да можем спокойно да прекаляваме с любими храни и в същото време да поддържаме форма. Ами, съвсем възможно е! Редица продукти, освен че са изключително полезни за здравето, са и напълно "безопасни" за фигурата ни - дори в по-големи количества, пише Housinglover.

Подбрахме пет от храните, които и най-големите лакомници могат да хапват без угризения. Като в същото време си набавят важни витамини и минерали за организма.

Краставици

Снимка 482095

Източник: iStock

Няма как да не започнем с един летен зеленчук, който особено през горещите месеци редовно присъства в салатата. Или като част от вкусно ястие. Или като добавка на някоя освежаваща напитка.

В една порция краставици има само 16 калории, които ги правят перфектни за част от вечерята или изобщо за по всяко време на деня. Освен това имат способността на хидратират тялото, което обяснява защо често се включват в детоксикиращи напитки за подпомагане на премахването на токсините. Краставиците имат и високо съдържание на фибри, което е допълнителен "бонус" за здравето.

Боровинки

Снимка 481844

Източник: iStock

Сега поглеждаме към плод, също подходящ за лятото. Много полезен и много вкусен. Който можем да хапваме до насита. Боровинките съдържат висока концентрация на антиоксиданти в сравнение с други плодове и зеленчуци.

Около 85 са калориите на порция, те са чудесна добавка към сутрешната закуска, например. Кисело мляко, овесени ядки, орехи, мед и боровинки са идеален старт на деня. Както и при краставиците те имат високо съдържание на фибри. Според някои изследвания боровинките помагат на тялото да изгаря мазнините.

Хумус

Снимка 328774

Източник: iStock

Изключително питателната паста от Близкия Изток се оказва супер храна за поддържане на здравословно тегло. Многобройни проучвания сочат, че хумусът има редица ползи за организма ни. Нахут, тахан, лимонов сок и чесън са съставките, които са най-важните компоненти на близкоизточно ястие. Хумусът е идеален за спазване на нисковъглехидратна диета поради ниското съдържание на въглехидрати.

Чипс, растителна сметана, пържено месо и най-вредните за тялото храни

5 от най-вредните за тялото храни

Особено ако искаме да сме във форма за летния сезон

В зависимост от целите ни, може да ни е съюзник в отслабването, да ни помогне да намалим възпаление или просто да ни съдейства, за да подобрим здравето на храносмилателната ни система.

Кисело мляко

Снимка 361465

Източник: iStock

Една храна, която е традиционна за българската кухня. Кой не е опитвал или чувал за прословутото българско кисело мляко и бактерията "лактобацилус булгарикус"?

Ползите за организма ни са безброй. И да, може да хапваме от него на воля. Киселото мляко съдържа идеално съотношение на протеини, мазнини и въглехидрати. Както и пробиотици, калций и фибри - чудесни помощници, които допринасят за цялостното ни здраве. Според някои научни изследвания киселото мляко може да помогне за намаляване на подуването на корема и подобряване на работата на храносмилателната система.

Яйца

Снимка 575577

Източник: iStock

Яйцата за перфектен източник на протеин (съдържайки всичките девет незаменими аминокиселини), което ги прави една от най-засищащите храни. Това означава, че консумирайки ги, дълго време няма да изпитваме глад.

Триковете в кухнята и растителните алтернативи, които ни спестяват време и поддържат във форма

Как да готвим здравословно и да пестим време

Трикове в кухнята

А вариантите, по които можем да ги хапваме, са много - варени, на очи, като омлет, като част от ястие и т.н. Освен всичко, те са "безопасни" по всяко време, както за закуска, така и за вечеря, или пък за междинно хранене.