Здравословното хранене се превърна в модерно още преди години, но с промяната на начина ни на живот по време на пандемията се наложи като направо религиозно следвана тенденция.

Днес ежедневието ни май започва да връща динамиката си и ето че отново се налага да намалим часовете в кухнята. Не е необходимо обаче това да става за сметка на любимите ни здравословни рецепти.

За да преодолеем предизвикателството, спокойно може да прибегнем до тези три приложими трика. Те са изпитано доказан метод за полезно и вкусно представяне в кухнята, което спестява време и оставя истински добро впечатление.

Дясната ръка на шеф-готвача

Създадени с цел да са помощник на професионални готвачи и домакини, кухненските роботи са неоспоримата водеща тенденция в автоматизацията при приготвянето на всякакви блюда. Затова и инвестицията в тях си заслужава.

Да, най-актуалните и мултифункционални модели (дори подготвят и завиват ориз за суши!) са скъпи, но пък малките им предшественици са широко достъпни на пазара. Но спестяват време и усилия, особено ако сме решили да месим тесто за пица например. И да, тя също може да бъде здравословна.

Снимка 565995

Източник: iStock

Апетитни кюфтенца, но не от месо

Растителната храна е несъмнено най-полезна, богата на витамини и минерали, а с миксирането на цветни зеленчуци, плодове, бобови и зърнени, ястията се превръщат в истинска наслада не само за стомаха, но и за окото.

Едва ли е необходимо да доказваме, че приготвянето им има предимството да бъде по-лесно и бързо. Термичната обработка за здравословните растителни рецепти е сведена до минимум, а знаем и че суровата храна се усвоява най-добре от организма.

Експериментирането и разнообразяването с нестандартни алтернативи също е задължително условие при тенденциите - соевите, нахутени или грахови кюфтета направо "засрамват" месните.

Снимка 565996

Източник: iStock

По-малко алкохол в чашата, повече в тавата

Чашата бяло вино към пилешкото е класика, но тенденцията повелява вместо като допълнение към храната, да изпробваме рецепта, в която месото се приготвя със сос с бира или вино. Като оставим вихренето около бара за коктейли за купонджийските вечери, спестяваме време, а неусетно храненето ни става по-здравословно и пълноценно.