Барманът не е просто човекът, който ще ни сипе и подаде любимата напитка. Той има и изненадващо антропологична роля в съвременното общество - тъй като работата му изисква постоянен контакт с широк кръг от хора и добра осведоменост.

"Осъзнато пиене", как да консумираме алкохол и как да намалим употребата му

Какво представлява "осъзнатото пиене"

И защо може да ни е от полза

С времето човекът зад бара се научава да разпознава хората чрез напитките, които консумират, усеща тяхното психическо състояние и дори манталитет.

Затова и редица специалисти, изучаващи човешката психика и поведение, многократно са се обръщали към барманите, с цел да проучат връзката между хората и предпочитаните от тях напитки. А резултатите, както отбелязва Stars Insider, са "леко разтърсващи". И преди всичко забавни.

Снимка 573926

Източник: iStock

Бира

Почитателите на светлата бира тип лагер са упорити, лоялни и трудно експериментират. И вероятно пият една и съща бира години наред.

Онези пък, които предпочитат ейл и държат да усещат силния малцов вкус в устата си, обикновено са отворени към другите, приятелски настроени и обичат да задават много въпроси.

Снимка 573927

Източник: iStock

Червено вино

Феновете на червеното вино предпочитат качествените напитки, затова трудно могат да се спрат на друг вид алкохол - дори и всички около тях да пият коктейли. Те са способни дори да си пийват тихо и усамотено в някой ъгъл, необезпокоявани от никого.

Бяло вино

Консуматорите му са бъбривите социални индивиди, които, за разлика от пиещите червено вино, винаги държат да са в компания. Много често към бялото вино посягат жени, които са склонни към нови романтични приключения.

Текила шот

Снимка 573928

Източник: iStock

Хората, които консумират текилата, са купонджии, които искат да се забавляват цяла нощ. А алкохолът им дава необходимата енергия. Колкото за повишаването градуса на настроението, те нямат нужда от алкохол за това - защото са весели и положителни хора по природа.

Джин с тоник

Консумиращите тази напитка са опитни и образовани пиячи, обикновено малко трудни за общуване. Те са интровертни, често са твърдо подредени в живота и не са любители на експериментите. Дори и да решат да се забавляват, те го правят по свой, по-дискретен начин.

Чисто уиски

Хората, които консумират уискито си по този начин, вероятно са над 50 и имат вече проблеми със сърцето. Но знаят как да пият умерено, да се държат уверено и да водят добър разговор. Обикновено са и успешни бизнесмени.

Водка мартини

Снимка 573929

Източник: iStock

Този тип хора са изискани, знаят какво искат и не се страхуват да подчертават същността и самочувствието си. И дори да имат своите страхове, всячески се опитват да ги прикрият. Затова и едно питие ще им помогне да се отпуснат изцяло и да се изявяват сред останалите.

Блъди Мери

Човекът, избрал този коктейл, вероятно ще твърди, че с него просто иска да излекува махмурлука си. Но наистина е, че знае, че ще си остане пиян дори и в средата на деня. А това невинаги е лошо, защото ще държи постоянно високо чудесното му чувство за хумор.

Снимка 573930

Източник: iStock

Маргарита

Или е просто част от някоя женска вечер, или този пияч е енергичен човек, който не се страхува да остане сам - защото е общителен и винаги ще намери начин да бъде център на внимание.

Блъди Мери, Bloody Mary и как отбелязаха 100-годишнината на коктейла в Harry’s Bar в Париж

Един велик коктейл стана на 100

И ние ще отпием за юбилея

Тази напитка е често предпочитано питие и сред по-възрастните жени, които искат да купонясват така, както преди. Лошото е, че и невинаги могат да "носят" на алкохол така, както преди.