Дойдат ли празници, особено продължаващи дни празненства като Коледа, със сигурност има опасност да прекалим както с яденето, така и с пиенето. А след това да се заричаме, че повече това няма да се повтори и "от утре" спираме алкохола, и минаваме на диета.

Сухият януари, въздържанието от алкохол за месец и струва ли си то

Добра идея ли е Сухият януари

Добро начало на годината, но дотам

Не е нужно обаче да стигаме до такива крути мерки, защото има и по-умерени начини да консумираме алкохол и да не вредим на здравето си.

Нарича се "осъзнато пиене" и е полезен начин да си дадем сметка кога и как консумираме алкохол. Според Life Hacker най-важното е да разберем какво се случва около и в нас, когато си налеем чашка.

Снимка 544817

Източник: iStock

Идеята му е не да станем пълни въздържатели, а да сме наясно какво компенсираме с този навик, да отстраним част от него от живота си, когато вече не работи за нас. От изданието ни препоръчват да си отговорим на няколко въпроса по този повод.

Къде сме и с кого сме, когато консумираме алкохол? Лесно ли имаме достъп до напитки и обстановката (вкъщи, в социалните ни кръгове) "насърчава" ли ни да пием? Кога и какво пием най-често?

Снимка 544368

Източник: iStock

След като си отговорим на тези въпроси, трябва да си изградим конкретна стратегия, като например да пием само през уикенда, само когато сме с приятели, да консумираме две безалкохолни питиета преди да си поръчаме алкохол. Както и да се поздравим за всички позитиви от намалената употреба на алкохол като по-добър сън например.