В началото на месеца от Световната здравна организация излязоха с предупреждението, че синтетичният подсладител аспартам, който се среща в много продукти на пазара, е потенциално канцерогенен. Сега вече знаем и какви са количествата, при които този ефект се отключва.

Синтетичният подсладител аспартам е потенциално канцерогенен - СЗО с ново предупреждение

Посладителят, който е потенциално канцерогенен

А е почти навсякъде

Диетичните безалкохолни напитки без захар са все по-предпочитани в последните години. Според данните на СЗО, тяхната консумация е безопасна, защото трябва да изпием наистина много, за да бъде посладителят причина за развитие на рак. Затова и той попада в категория 2В - с "ограничени и неубедителни доказателства".

Дозата, която не повишава риска от онкологични заболявания, е до 40 милиграма на килограм телесно тегло на ден. Така човек, който тежи 70 кг., трябва да изпие 14 кенчета диетична кола за един ден, защото всяко от тях съдържа по средно 200 милиграма от подсладителя.

Снимка 626302

Източник: iStock

Това определено е голямо количество, но при децата ситуацията е малко по-различна. За едно дете, което тежи 20 килограма, безопасната доза е две-три кенчета. Учените обаче предупреждават, че и тя не е напълно безопасна и е по-добре консумацията на подобни продукти да се избягва напълно от подрастващите.

Трябва да обърнем внимание и на факта, че аспартам се съдържа не само в безалкохолните напитки. Понякога се добавя в състава на дъвки без захар, йогурти, паста за зъби и дори сироп за кашлица. И ако приемаме и някой от тези продукти, дневната доза от подсладителя се повишава.

Снимка 618562

Източник: iStock

Въпреки това от Световната здравна организация не отправиха препоръки към производителите, които използват аспартам, а апелират по-скоро към промяна на начина на живот и потребителските навици, предава Daily Mail.

Защо оралният секс повишава риска от рак на гърлото

Защо оралният секс повишава риска от рак на гърлото

И каква е връзката с човешкия папилома вирус

В новия си доклад СЗО посочва още близо 100 продукта и храни, които се вписват в същата графа като аспартама с "потенциално канцерогенен" риск. Сред тях е алое верата, защото изследване сред хора, приемали две години вода с алое, показва завишен риск от рак на дебелото черво. Традиционните корейски туршии пък водят до по-голям шанс за рак на стомаха и хранопровода.