Колкото повече научаваме за вредите от захарта, толкова повече искаме да намерим неин заместител, който и да е по-полезен, и да ни е вкусен. Според последни изследвания изкуствените подсладители не са по-добрата алтернатива, затова обръщаме поглед към един друг продукт, който все повече се налага на пазара напоследък.

Синтетичният подсладител аспартам е потенциално канцерогенен - СЗО с ново предупреждение

Посладителят, който е потенциално канцерогенен

А е почти навсякъде

Меласата е натурален заместител на захарта. Представлява гъст и тъмен на цвят сироп, който е остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или захарно цвекло. Първият етап от процеса е смачкването на тръстиката или цвеклото с цел извличане на сока. Той се сварява, за да се образуват захарните кристали.

А когато те се отцедят от сока, остава меласата. Тази процедура се повтаря няколко пъти, като първата меласата е най-светла и най-сладка. Именно тя се използва най-често за консумация. Този вид течна захар съдържа предимно захароза и по-малки количества от монозахаридите фруктоза и глюкоза.

Снимка 648612

Източник: iStock

Меласата също има високо съдържание на захар, но и голямо количество витамини и минерали - като магнезий, мед, селен, желязо, калий, калций, витамин В6 и други. Тъмната меласа е и с високо съдържание на желязо.

В една чаена лъжичка се съдържат 58 калории, които идват изцяло от въглехидратите - предимно захари. Почти същото количество калории съдържа и медът. Именно затова не се препоръчва консумацията на меласа в големи количества, но все пак тя се смята за по-здравословната алтернатива на захарта.

Снимка 648609

Източник: iStock

Смята се, че меласата има ползи за организма като цяло и може да повлияе положително на нервната система, да повиши стойностите на хемоглобина, да ни помогне да се справим със стреса и да нид аде повече енергия.

По-често използвана в кулинарията е меласата от захарна тръстика заради по-приятния си вкус. Освен това в някои случаи е по-предпочитана пред бялата или кафява захар заради течната си форма, плътнатa и лепкава консистенция. Тя е перфектен избор за постигане на хрупкава коричка на различни печива като бисквити, меденки, пайове и други. Използва се и за направата на ром, както и в различни сосове и маринати, пояснява Food Insight.

Сладките храни и признаците, че консумираме прекалено много захар

Признаците, че консумираме прекалено много захар

Тялото ни алармира

Меласата може да се приема и в количество от една-две лъжички дневно, разтворени в чаша вода или прясно мляко. Препоръчително е течността да се консумира със сламка, защото голямото количество захар има негативен ефект върху здравето на зъбите.