Å се намира на остров Москенес в Лофотен. Лежи на върха на Лофотенските острови и е най-отдалечената цивилизация там. Å е градът с най-краткото име в света. 

Това малко норвежко градче, чието име означава "поток", пленява с красотата и спокойствието си. Уютно се е скътало между планините и морето. Едно от нещата, които правят мястото уникално са традиционните червени дървени къщи на Å, които са доста стари и са защитени от закона.

Градчето изобилства от рибарски колиби все още се използват от активните рибари. През последните години обаче става все по-често постройките да се превръщат в място за развлекателна дейност. В наши дни туризмът е основен източник на доходи за жителите на града.

Затова и не е изненадващо, че можем да си наемем стая в стара рибарска колиба и да почувстваме истинския дух на това интересно място. 

Снимка 596523

Източник: iStock

Å е известен в Норвегия с умението на местните не само да ловят, но и да осоляват и сушат риба, особено треска. Освен риба, задължително е и да опитаме местния хляб и канелените кифлички. Най-вече, заради историята на пекарната. 

Тя е известна още като Gammelgården (в превод "Старата къща") и е построена през далечната 1844 г. в типичните архитектурни стилове Trønder и Nordland. През 1888 г. е възстановена след пожар и архитектурата й леко е променена. Днес е обявена за исторически паметник.

Градчето разполага и с два музея - единият, от които, посветен на сушената риба. Å е отлично място, за да се любуваме на красотата на природата. Има много диви животни и птици, които можем да наблюдаваме с часове, отбелязват от Itinari.