Арктика е диво, сурово и сякаш едно безкрайно място, състоящо се предимно от лед, лишеи, скали и северни елени. Тези постоянно мигриращи в търсене на прехрана животни не признават държавни граници, затова и се налага да бъдат спирани от хората. И то на много висока цена.

Малките сърнета и еленчета и защо не бива да ги пипаме, ако ги видим в гората

Ето защо не бива да пипаме малките сърнета, ако ги видим в гората

Не само не им помагаме, а дори им вредим

От Euronews разбираме, че Норвегия възстановява разрушена ограда за северни елени по границата си с Русия, за да спре животните да се скитат в съседната страна. Досега тази година 42 северни елена са преминали в Русия, търсейки по-добри пасища, според норвежки служители.

Бариерата срещу северните елени по границата между Норвегия и Русия се простира на 150 километра и датира от 1954 г. Норвежката агенция по земеделие казва, че участък от около 7 километра между норвежките градове Хамборгватнет и Сторског ще бъде заменен. Строителството, чиято цена е 3.7 милиона крони (около 320 000 евро), трябва да бъде завършено до 1 октомври.

Снимка 631903

Източник: iStock

Колко скъпи са преходите на елените за Норвегия

Оказва се, че работата по оградата е сериозно е предизвикателство, тъй като работниците трябва да останат от норвежката страна на границата "по всяко време" на строителството, което прави работата още по-трудна. Ако работник премине на руска територия без руска виза, това се равнява на незаконно влизане.

Северните елени, Швеция, глобалното затопляне и защо в страната ще се строят мостове за елени

Как Швеция ще се погрижи за северните елени

Глобалното затопляне има пръст и тук

Преминаването на северните елени води и до много допълнителна бюрокрация и разходи, тъй като Русия до момента е изпратила два иска за обезщетение.

Единият е на стойност близо 50 000 крони (6 700 евро) на северен елен, преминал в Русия, за да пасе в обширния природен резерват Pasvik Zapovednik в руската област Мурманск. Другият иск изисква еднократна сума от близо 47 милиона крони (около 6.3 милиона евро) за дните, през които животните са пасли в парка, който се състои предимно от езера, реки, гори и мочурища.

Снимка 631901

Източник: iStock

Агенцията казва, че от 42 животни, влезли в Русия тази година, 40 са върнати обратно в Норвегия, а останалите две се очаква да се върнат скоро.

Защо обаче Норвегия убива северните елени, преминали границата с Русия

Именно за да не се върнат животните повторно в руската част, след като веднъж вече са били там, се е наложило те да бъдат заклани, обяснява Магнар Евертсен от агенцията. В допълнение труповете им може да бъдат унищожени от съображения за сигурност, обявяват от агенцията за безопасност на храните в Норвегия.

Снимка 631902

Източник: iStock

Северните елени се отглеждат от местното население саами в Централна и Арктическа Норвегия. Смята се, че саамите произхождат от Централна Азия и са се заселили със стадата си северни елени в Арктическа Европа преди около 9000 години.

Wild Way of the Vikings, северните елени и какво означава "еленов циклон"

Природният феномен "еленов циклон"

Какво точно представлява

Те традиционно живеят в Лапландия, която се простира от северните части на Норвегия през Швеция и Финландия до Русия. В целия арктически регион мнозинството от тях обикновено обитават норвежката страна на границата.