Дните на двигателите с вътрешно горене са преброени, като обратният брояч на експлоатацията им такава, каквато я познаваме днес, е стартиран.

Новият Volkswagen Tiguan - по-голям и дързък от предшественика си

Новият Volkswagen Tiguan - по-голям и дързък от предшественика си

Ето кога да очакваме третата генерация на модела

Разбира се, далеч сме от мисълта, че един ден просто ще се събудим и всички коли на улицата ще бъдат електрически. Това може и да се случи, но далеч няма да бъде за един ден.

Скандинавските страни са един от най-добрите примери за това колко бързо могат да се случват нещата, ако има необходимата доза добро желание. На фона на тези думи идва и новината, че Volkswagen ще спре продажбата на свои автомобили, задвижвани от двигатели с вътрешно горене, в Норвегия.

От Møller Mobility Group, официалният представител на марката в страната, казват, че плановете са последните поръчките на автомобили с двигатели с вътрешно горене да бъдат направени този декември. А от началото на 2024 г. в Норвегия Volkswagen ще продава само електромобили, пише Electrek.

Тази за някои може да се струва като шокираща, но всъщност въобще не е. Именно в Норвегия 20% от всички автомобили в момента се задвижват от електричество, като около 84% от поръчките на нови коли са именно за електромобили. А в тази сметка като включим и plug-in хибридите, процентите нарастват на 90.

Защо Норвегия убива северните елени, преминали границата с Русия

Защо Норвегия убива северните елени, преминали границата с Русия

Постоянно мигриращите в търсене на прехрана животни не признават държавни граници

Освен това, властите в Норвегия възнамеряват да забранят продажбата на двигатели с вътрешно горене от 2025 г., така че с този си ход Volkswagen изпреварва събитията с една година. Към момента ID.4 е най-продаваният електрически модел на германския производител в страната. Но Tesla Model Y се оказва най-продаваният електромобил в Норвегия.