В границите на един от най-големите световни метрополиси Мексико Сити се намира един от последните останки от ацтеките. Xochimilco, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е огромна мрежа от канали и малки изкуствени острови, наречени chinampas, където местните жители живеят и отглеждат култури.

Данакилската депресия в Етиопия - най-горещото и жестоко място на земята

Коя е "земята на смъртта"

Там, където десетки хиляди семейства изкарват прехраната си от добива на една от най-ценните стоки: солта

Една такава chinampa, дълбоко в сърцето на Xochimilco, помещава няколко малки колиби, превъзхождани на брой от хиляди осакатени, разлагащи се кукли. Уместно нареченият Остров на куклите или La Isla de las Muñecas е дом на най-голямата колекция от "обитавани от духове кукли в света".

Въпреки че може би единственото нещо, което наистина е обладано от духове в тази история, е човекът, който е живял там - отшелник на име Дон Хулиан Сантана Барера, за когото се твърди, че е бил преследван от духа на удавено момиче.

Мястото не е познато като Островът на куклите преди Дон Хулиан да се премести там през 50-те години на миналия век, въпреки че печели името си скоро след това, когато мистериозно започват да се появяват кукли. Легендата разказва, че далеч преди Хулиан да се насели там, младо момиче се оплита във водните лилии на канала и трагично се удавя.

Снимка 655149

Източник: iStock

Мъжът обаче твърди, че често чува момичето да крещи: "Искам си куклата". Разбира се, близо до мястото, където се предполага, че е било тялото й, той намира кукла, която след това окачва на дърво, сякаш за да успокои духа на младото момиче. Дон Хулиан обаче става едновременно обсебен и преследван от нея. Той твърди, че открива нови кукли, нанизвани от дървета всеки път, когато излезе навън, като повече от тях са обезглавени или разчленени.

Снимка 655147

Източник: iStock

Когато реколтата на Дон Хулиан е съсипана една година, той решава да постави още кукли около острова в опит да успокои неспокойния дух на младото момиче. Това зловещо светилище се превръща в негова мания и той започва да прекарва всеки божи ден в ровене по сметища и търсене в каналите на стари, изхвърлени кукли. Хулиан дори разменя зеленчуците си за тях. Мъжът закачва недъгавите кукли в лошото състояние, в което ги намира, а с времето и излагането им на стихиите, се създава ужасяващата сцена, която виждаме днес, ако посетим острова.

Снимка 655148

Източник: iStock

През следващите около 50 години той продължава да изгражда тази гора от кукли. Хулиан почива през 2001 г., близо до мястото, където младото момиче загива. Някои предполагат, че е срещнал същата съдба като нея и се е удавил, докато други казват, че е получил инфаркт. Мнозина обаче смятат, че смъртта му е причинена от духа на момичето, за който се твърди, че обитава острова и до днес.

Въпреки страховитите истории, Островът на куклите е популярна туристическа атракция в наши дни, като самите туристи започват да носят и окачват кукли, което се превръща в нещо като традиция. Ако не страдаме от педиофобия (страх от кукли), имаме смелост и сме в Мексико, трябва да знаем, че до мястото се стига само с лодка.